Ugrás a tartalomra

A közmédia jelenlegi és új csatornáinak ingyenes elérhetőségéről

MTVA logoTöbb új csatornát is indít idén a közmédia (M4, M5, M6 és Petőfi TV), ezek ingyenes elérhetőségének, illetve a már meglévők (M1, M2, Duna és Duna World) hozzáférésében bekövetkező változásoknak járt utána a DTV News, iparági források felkutatásával.

A legtöbben az ingyenes digitális földfelszíni platform (MinDig TV) vételében érintettek, ezért kezdjük ezzel. 2015. március közepén „hírcsatornává” alakul az M1, a Duna TV lesz a nemzeti főadó és elindul az M2 gyereksávját követő Petőfi TV, július elején pedig megkezdi a sugárzást az M4 Sport, ez utóbbival egy időben megváltozik az országos „A” jelű multiplexben elérhető csatornák összetétele, mely a következőképpen alakul majd: M1 HD, M2/Petőfi TV SD, M4 HD, Duna HD, valamint a Kossuth, Petőfi, Bartók és Dankó rádiók. A Duna World SD egy másik országos multiplexre kerül át (vélhetően az országosan második legnagyobb lefedettségűre), és az "A" multiplex telítettsége miatt a még csak tervezetként létező M6 tematikus csatorna karácsony előtti esetleges indulása is ezen várható.

Még szintén csak tervezet a fővárosiakat megcélzó M5 körzeti adás, mely számára a budapesti regionális UHF C34 digitális csatorna került kijelölésre.

A közmédia csatornáinak az Eutelsat 9A műholdról történő vétele esetében is lesz kisebb változás, itt is elérhetővé válik majd az M4 Sport (vélhetően részlegesen kódolt lesz, teljes műsoridejű vételéhez MTVA kódkártyára lesz szükség), illetve esetleges indulása esetén az M6 is.

A rádiózás szerelmeseinek is szolgálhatunk jó hírrel, év végéig kiépül az országos DAB+ hálózat, így digitális minőségben lesznek elérhetők a közmédia rádióállomásai, várhatóan a VHF C12 (a,b,c,d) vagy egy ehhez közeli csatornán.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott