Ugrás a tartalomra

A közmédia jelenlegi és új csatornáinak műholdas terjesztéséről

MTVA logoBő két hónapja már foglalkoztunk a közmédia csatornáinak ingyenes elérhetőségével, de akkor inkább a földfelszíni vételre koncentráltunk, mint a legtöbbeket érintő platform, ezúttal a műholdas disztribúció változásainak jártunk utána, mely bár lényegesen kisebb számú egyéni vételre berendezkedett nézőt érint, de őket se hagyjuk ki a sorból, nem is beszélve a legfőbb érintettekről, a fizetős tévészolgáltatókról.

A legfontosabb változás, hogy 2015 júliusától kizárólag az Eutelsat 9A műhold 11.958 MHz-es frekvenciáján kerülnek elosztásra a közmédia csatornái, a 12.207 MHz-es frekvencián megszűnik az MPEG-2 SD disztribúció.

A második legfontosabb esemény a műholdas terjesztés tekintetében az M4 HD csatorna július 4-i elindulása lesz. Ennek velejárója, hogy megszűnik a Duna World HD csatorna műholdas elosztása (ezt a továbbiakban kizárólag IP alapon biztosítja az MTVA a kábelszolgáltatók számára), ennek helyére, azonos paraméterekkel kerül majd fel az M4 HD, így annak vételéhez a vevőberendezéseket nem kell újrahangolni. A Duna World csatorna folyamatos vételének biztosítása érdekében még a Duna World HD/M4 HD váltás előtt elérhetővé válik a transzponderen a Duna World SD csatorna, MPEG-4 formátumban.

A mai napi álláspont szerint (mely július 4-ig akár még változhat is), a következőképpen alakul majd a 11.958 MHz-es frekvencia összetétele: M1 HD, M2 HD, M4 HD, Duna HD, Duna World MPEG-4 SD, M3 MPEG-2 SD és a közmédia rádióállomásai, valamint az EPG szolgáltatás.

Egyéni vétel esetén a tévécsatornákhoz való teljes műsoridejű hozzáféréshez (kivétel a Duna World SD, mely folyamatosan kódolatlan) Conax rendszerű MTVA kódkártyára van szükség, mely egyszeri díj ellenében megvásárolható a szerződött forgalmazóknál. Az M3 csatorna az Mttv. 74. § (1) bekezdése hatálya alá nem tartozó, előfizetési díj ellenében hozzáférhető médiaszolgáltatás, ehhez a már említett MTVA kódkártyán felül külön előfizetés szükséges, mely 3 éves időintervallumra köthető.

Az Eutelsat 9A műhold 11.958 MHz-es frekvenciájú transzponderének kapacitástartaléka lehetővé teszi, hogy a még csak tervezetként létező M6 tematikus csatorna esetleges decemberi elindulása esetén HD minőségben kerülhessen elosztásra.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott