Ugrás a tartalomra

A Magyar Telekom átadta az első, európai uniós forrásból fejlesztett új generációs szélessávú hálózatát

Telekom logoBaranya megyében, a Hegyháti Járásban található, 400 háztartást számláló Gödrén adta át a Magyar Telekom az első olyan szélessávú vezetékes hálózatot, amelyet tavaly elnyert európai uniós forrás felhasználásával épített ki a vállalat. A településen ezt megelőzően csak rézhálózat állt rendelkezésre, a fejlesztésnek köszönhetően most a település egészén elérhetővé vált a legkorszerűbb Gigabit-képes optikai hálózat, amelyen akár a Telekom 1000 Mpbs sebességű NetMánia 1000 szolgáltatása* is igénybe vehető.   

Mint ismeretes, a Magyar Telekom és konszolidált leányvállalatai a digitális hálózatok országos fejlesztésére kiírt pályázat első és második (Magyarország nyugati és keleti részét érintő) körének eredményeként 2016 őszén 46 járásra vonatkozóan 12,2 milliárd forintnyi európai uniós forrást nyertek el Csoport szinten legalább 30 Mbps sebességű vezetékes hálózat fejlesztésére. Ebből az összegből, és a hozzá kapcsolódó jelentős mértékű saját forrásból nagyjából 111 ezer új háztartásban válhat elérhetővé 2018 végéig a legalább 30 Mbps sebességű hozzáférés (ebből 2400 háztartás lefedését konzorciumban nyerte el a vállalat). Ezek a háztartások ún. fehér területeken fekszenek, ahol eddig még egyik szolgáltató sem volt jelen vezetékes internet szolgáltatással, vagy nem biztosított legalább 30 Mbps sebességű vezetékes internet elérhetőséget.

Az elnyert források felhasználásával a Telekom közel 600 településen épít hozzáférési hálózatot, és több mint 800 km körzethálózati optikai hálózatot is lefektet 2018 végéig. Az első félévben ezeknek a projekteknek elsősorban a tervezési, előkészítési, valamint kezdeti beruházási feladatai zajlottak. Több mint 120 projekt esetében már elkészültek az engedélyezési tervek, és elindult vagy a közeljövőben elindul a kivitelezés. Jelenleg 11 járásban folyik közterületet is érintő hálózatépítési tevékenység, ez a szám várhatóan megduplázódik a nyár folyamán.  Őszig várhatóan egy tucatnyi vidéki kistelepülésen helyezi üzembe új, szupergyors vezetékes hálózatát a Telekom.

A fejlesztések révén javulni fog a vidéki régiók szélessávú szolgáltatásokkal való ellátottsága, ezáltal tovább csökken a digitális szakadék az elmaradottabb és a fejlettebb területek között. Az újonnan bekötött háztartások is élhetnek majd a szélessávú internet kínálta előnyökkel, ezáltal javulhat az adott településen élők életminősége és a vállalkozások versenyképessége is.

A Magyar Telekom folytatja emellett tavaly megkezdett, önerős fejlesztéseit is. A vállalat intenzív hálózatfejlesztésének köszönhetően két év alatt (2015-16) további egymillió háztartásban tette elérhetővé saját költségén a legalább 30 Mbps sebességű hozzáférést. Idén további 270 ezer háztartás szélessávú lefedése a cél, amelynek időarányos teljesítésével jól áll a vállalat: június végéig több mint 150 ezer új háztartást ért el újgenerációs hálózatával, ezek harmada Gigabit-képes optikai hozzáférés. Az év első felében fejlesztéseket valósított meg a Telekom többek között Törökbálinton, Érsekvadkerten, Kiskunmajsán, Hajdúnánáson, valamint Budapest több kerületében. Folytatódik a fejlesztés a XII. kerületben (mintegy 20 ezer új háztartás lefedése a cél), valamint a II. kerületben is elkezdődtek a munkálatok (15 ezer háztartás lefedése a cél).

*A NetMánia 1000 díjcsomag esetében a kínált letöltési sebesség 1000 Mbps, a kínált feltöltési sebesség 200 Mbps. A garantált letöltési sebesség 300 Mbps, a garantált feltöltési sebesség 50 Mbps.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott