Ugrás a tartalomra

A MinDig TV háztartások száma elérte a kétszázezret

MinDig TV logoAz Antenna Hungária 25 milliárd forintos beruházásának következtében bármely magyar állampolgár számára megnyílik a lehetőség a legmodernebb digitális televíziós technológia használatára. A program eredményeképpen a közszolgálati műsorszolgáltatók terjesztési költségei folyamatosan csökkennek, az állami költségvetés pedig többmilliárd forintot takarít meg.

Az Antenna Hungária folytatja az ingyenes és fizetős digitális földfelszíni televíziós szolgáltatásainak fejlesztését. Az előfizetési díj nélküli MinDig TV szolgáltatásnak köszönhetően jelenleg a lakosság 95%-a számára érhető el a digitális televíziózás lehetősége. Ezen túlmenően, e nézők számára a MinDig TV Extra szolgáltatás a piacon elérhető legjobb ár-érték arányú előfizetéses televíziós szolgáltatást kínálja.

Az értékesített DVB-T MPEG-4 kompatibilis készülékek száma jelentősen emelkedett az előző hónapokban. Ebben az emelkedésben a következő tényezők játszottak szerepet: a tavaly év végi jelentős hálózatkiépítés, a szolgáltatás ismertségének emelkedése a kommunikációs kampányok hatására, a MinDig TV Extra szolgáltatás sikeres promóciói, az egyre bővülő MinDig TV matricás készülékválaszték és forgalmazói hálózat, valamint a tovább csökkenő berendezésárak.

A GfK Hungária Kft. havi értékesítési statisztikái alapján alapján a DVB-T eszközpenetráció bővülése kiemelkedő volt, hiszen több mint 600 ezer háztartás rendelkezett DVB-T MPEG-4 vevőkészülékkel (dekóderek, integrált televíziók, PCI és USB kártyák és stickek). A MinDig TV szolgáltatás is fontos mérföldkőhöz érkezett: a felhasználók száma meghaladta a kétszázezret, mely az összes földfelszíni háztartás 25 százalékát teszi ki. A földfelszíni digitális televíziós szolgáltatás ismertsége is tovább emelkedett, a hazai háztartások közel 80%-ában már hallottak a MinDig TV-ről.

Ezzel párhuzamosan a további 11 előfizetéses programot kínáló MinDig TV Extra szolgáltatás is fontos állomáshoz érkezett, az előfizetők száma a szolgáltatás elindítása óta eltelt 10 hónap alatt elérte a 25 ezret. Egyúttal a kiterjedt viszonteladói hálózatnak köszönhetően a MinDig TV Extra szolgáltatás immáron 450 üzletben érhető el. Az Antenna Hungária kulcsfontosságú partnere, a TESCO áprilistól 116 áruházzal csatlakozik a disztribúciós hálózathoz. Az AH folytatja ügyfélszolgálati hálózatának kiépítését is, a tervek szerint öt új ügyfélszolgálati irodát nyit az elkövetkezendő hónapokban, Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, Pécsett és Győrben.

Az Antenna Hungária, a Cofidis és a TESCO-GLOBAL Zrt. együttműködésében új, kedvező részletvásárlási konstrukció áll a MinDig TV digitális földfelszíni szolgáltatás iránt érdeklődők rendelkezésére. A TechniSat által gyártott HDT4 típusjelű, DVB-T MPEG-4 HD digitális földfelszíni dekóder havi törlesztőrészlete a Cofidis finanszírozási konstrukciójának köszönhetően mindössze 780 forint, amely nagyjából egy doboz cigaretta árának felel meg. A kedvező részletfizetési konstrukció a TESCO 27 budapesti és vidéki áruházában érhető el.

Tavaly december óta a DVB-T szolgáltatások szinte az egész országban elérhetők. Mindemellett az Antenna Hungária folytatja a hálózatkiépítést: a harmincadik telephelyről, a Karancs csúcsáról április végén indul a sugárzás, ami által a digitális szolgáltatások lakossági lefedettsége 95,6%-ra emelkedik. A bővítés Nógrád megye túlnyomó részén biztosítja a MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatások vételét. 2011 során a hangsúly Északkelet-Magyarországon lesz, három új nagy teljesítményű telephely elindítása várható 2011 negyedik negyedévében: Miskolc/Avas, Fehérgyarmat/ Penyige és Aggtelek/Perkupa.

Az Antenna Hungária 25 milliárd forintot ruház be a digitális átállás során hatályos engedélyei és szerződései alapján. A társaság bízik abban, hogy az analóg lekapcsolási stratégiával, a dekódervásárlás támogatási mechanizmusával, valamint a kommunikációs kampánnyal kapcsolatos összes nyitott kérdést sikerül tisztáznia a hatóságokkal az elkövetkező hetekben.

„Az Antenna Hungária kész biztosítani a zökkenőmentes digitális átállást, ezáltal tovább erősödhet a verseny a televíziós műsorelosztási piacon és kézzelfogható közelségbe kerül a digitális hozadék. Amióta négy éve TDF tulajdonba került az Antenna Hungária, a cég hatékonyságnövelő lépései csökkenő műsorterjesztési költségeket eredményeztek a közszolgálati műsorszolgáltatók számára. Ennek köszönhetően a közszolgálati műsorszolgáltatók a folyamatban lévő digitális átállás időszakában 2007-hez képest 10%-kal kevesebb műsorterjesztési költséggel kalkulálhattak. Ezen túlmenően, a digitális átállás pozitív eredménnyel jár az állami költségvetés számára is: az analóg lekapcsolást követően az AH a legmodernebb technológiát képviselő műsorterjesztési szolgáltatást biztosítja a közszolgálati műsorszolgáltatóknak, a 2007-es árakhoz képest közel feleakkora költségszinten. Ez egyértelműen jelzi az Antenna Hungária részvényeseinek és dolgozóinak aktív hozzájárulását Magyarország modernizációjához és az állam működési költségeinek drasztikus csökkentéséhez” – hangsúlyozta Jean-Francois Fenech, az Antenna Hungária vezérigazgatója.

Idén az Antenna Hungária a szabadon fogható és előfizetéses kínálat bővítésére fókuszál, ennek érdekében a Budapesten és környékén jelenleg DVB-H tesztsugárzásra használt “B” multiplexet DVB-T célra kívánja felhasználni, melyhez a Nemzeti Hírközlési és Média Hatóság döntése szükséges. Az AH várakozásai szerint év végére a MinDig TV háztartások száma elérheti a 350 ezret, a vételhez szükséges készülékek – dekóder vagy integrált televízió – ára pedig tovább csökken. Ezen fejlemények hatására szinte az összes érintett számára megnyílik a lehetőség, hogy karácsonyra DVB-T MPEG-4-es dekóderhez jusson.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott