Ugrás a tartalomra

A tévé valóban okosabbá tesz?

TV setHabár nem szívesen ismerjük el, majdnem mindenki szeret tévét nézni. Ugyan a szkeptikusok szerint elkényelmesedünk a televízió előtt ülve, néhány tévéműsor azonban igenis gondolkodtató és edzi agyunkat.

Egy hazai felmérés szerint, míg a világon az átlagos tévézéssel töltött idő napi három óra, mi, magyarok öt órát is eltöltünk a készülék előtt. Az SES ASTRA megbízásából készített kutatás pedig rámutat, hogy tíz magyarból nyolc, naponta nézi tévéjét. Ez talán soknak tűnik, ugyanakkor gyakran csupán passzívan, háttérzajként használjuk a tv-t, ami kis felügyelettel és odafigyeléssel valódi szórakoztató agytréning lehet. Ez könnyebb mint gondolnánk, csupán azt kell tudnunk mit érdemes néznünk és hogyan húzhat belőle hasznot agyunk.

Számos nemzetközi tanulmány bizonyítja, hogy a megfelelő műsorok, csatornák követése valóban előnyös számunkra. Amíg agyunk a történet cselekményére koncentrál, a változó jelenetekkel együtt a tekervényekben is lázas munka zajlik, különféle agyi területek telnek meg vérrel. A Columbia Egyetem Egészségkutató Központjának tudósai egyenesen azt állítják: az emberi agy minden csak nem inaktív és lusta tévénézés közben. Egy modern eljárásnak, a funkcionális mágneses rezonancia vizsgálatnak köszönhetően észlelték, hogy amikor filmet nézünk leginkább az agy jobb féltekéje, a vizualitásért és az érzelmekért felelős terület aktivizálódik erőteljesen. Amikor a különféle területekre áramló vér útját figyelték, azt is felfedezték, hogy a cselekmény követése komplex és precízen koordinált agyi munkát igényel különféle területek bekapcsolásával, ami edzi és aktivizálja agyunkat.

Egy érdekes tv műsor beszédtémát adhat és csatornát teremthet két ember között, elősegítve a szociális kapcsolatok és az érzelmi intelligencia fejlődését. Sokaknak okoz nehézséget egy új nyelv elsajátítása, vagy a már meglévő nyelvi készségek fejlesztése. A televízió olcsó és változatos megoldást nyújthat a problémára. Meglepő módon az első magyar kutatást a televízió és a nyelvtanulás kapcsolatáról 2012 decemberében végezték az SES ASTRA műholdas szolgáltató vállalat megbízásából. A reprezentatív kutatás, amely 1000 magyar megkérdezett válaszain alapul, rávilágít a tényre, hogy a televízió hasznos társ a nyelvtanulásban és valóban segítséget nyújt. Ezt támasztja alá, hogy a megkérdezettek 56% szerint javítja a nyelvtudást az idegen nyelvű csatornák rendszeres nézése. A magyarok közel fele követi figyelemmel valamelyik idegennyelvű csatornát rendszeresen. A kutatás szerint a legnépszerűbb műsorok a hírműsorok, az ismeretterjesztő-, és sportcsatornák, melyek mind erős működésre késztetik agyunkat, megtöltve azt tényekkel a természetről, történelemről vagy tudományról. Az idegen nyelvű csatornák nézése segíthet a helyes kiejtés elsajátításában, ugyanakkor a bevett nyelvi formulák megismerésében és a hallás utáni szövegértés javításában is. Az ASTRA műholdjairól (például a 19,2 keleti fokról) ingyenesen érhetünk el több száz külföldi csatornát.

A kínálat és a minőség kérdésében egyre jobbak a lehetőségeink. Ma már nem csupán televíziónkon, hanem számítógépünkön, okostelefonunkon, vagy tabletünkön is elérhetjük a televíziós kínálatot. Az Orange Romania nemrégiben az ASTRÁVAL együttműködésben elindította új televíziós szolgáltatását, olyan agy-edző csatornákkal, mint a National Geographic, National Geographic Wild, vagy Discovery csatornák, mint a Discovery Turbo Xtra vagy más exkluzív sportcsatornák HD minőségben.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott