Ugrás a tartalomra

A Vas megyeiek is digitálisan televízióznak július 31-e után

Digitális Átállás logoA Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Szombathelyen a város polgármesterével, dr. Puskás Tivadarral közösen tartott kedden sajtótájékoztatót, ahol együtt számoltak be a digitális átállás legfrissebb helyi eredményeiről. Vas megye az átállás első ütemében érintett, így kilenc települést kivéve mindenhol július 31-ig be kell szerezni a digitális vételi eszközöket. Akinek ez nehézséget okoz, annak a Hatóság segít.

„Akik jelenleg ingyenesen, szoba- vagy tetőantennával nézik az M1, RTL Klub vagy a TV2 műsorát, ők hagyományos (analóg) módon televízióznak, és közvetlenül érintettek az átállásban. Ahhoz, hogy július 31-ig felkészüljenek a korszerűbb, digitális adás vételére, nem szükséges lecserélni meglévő televíziókészüléküket, elég a digitális vételi eszközök, egy jelátalakító berendezés, úgynevezett set-top-box és egy tetőantenna beszerezése, hogy az átállás után továbbra is ingyenesen televíziózhassanak.” – mondta el Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója. 

Aki bármilyen kábel- vagy műholdas szolgáltatónál előfizetéssel rendelkezik, esetleg interneten keresztül televíziózik, annak a digitális átállás kapcsán nincsen teendője. „Ezekben az esetekben a digitális átállás a szolgáltató felelőssége.” – nyomatékosította Zsuppán Attila.  A digitális átállás a televíziózás korszerűsítését jelenti, melynek eredményeképpen jobb kép- és hangminőség valamint számos kényelmi szolgáltatás válik elérhetővé a nézők számára. Július 31-e után a jelenlegi 3 csatorna kiegészül további néggyel is: a Duna TV, a Duna World, az M2 és a most már magyar nyelven is elérhető EuroNews is ingyenesen lesz látható. A megfelelő digitális lefedettség megvalósítása érdekében az NMHH kérésére az Antenna Hungária az ország több pontján - köztük Szentgotthárdon is – új átjátszó adót telepít várhatóan még az átállás előtt.

„Azon háztartások számára, akiknek gondot jelent a digitális átállás, az NMHH szociális alapú támogatási programot dolgozott ki, melynek keretén belül megvásárolja és be is szereli a szükséges vételi eszközöket. A rászorulók felmérését a KSH munkatársai végzik, akik az igénylések kitöltésében is a lakosság segítségére állnak.” – fejtette ki Karl Károly, az NMHH főosztályvezetője. A támogatás feltételeiről és részleteiről a digitalisatallas.hu oldalon és a 06-80-38-39-40-es ingyenes, zöld számon tájékozódhatnak az érintettek.

„Vas megye és Szombathely már közel egy éve szoros együttműködésben dolgozik az NMHH-val, hogy a digitális átállás hatékonyan megvalósulhasson a megyében és minden érintett megkapja a megfelelő tájékoztatást. A digitális átállás mindenki számára előnyös, minden segítséget megadunk a hatóságnak és a lakosoknak egyaránt. Holnapunkon és a városházán is kihelyezzük hirdetményünket, melyből minden érintett tájékozódhat a teendőkről és a lehetőségekről.” – mondta el dr. Puskás Tivadar polgármester úr.

„ Mind városi, mind megyei szinten komoly és átfogó adatgyűjtést folytattunk annak érdekében, hogy senki, akinek nehézséget okozna a digitális eszközök beszerzése, ne maradjon le. Az átadott adatok alapján  Vas megye 216 településén összesen 7590 fő rászorult él, akiknek közel 80 százalékát a szakemberek már meglátogatták.“  – tájékoztatott a polgármester úr.

„152 család már az állami támogatás keretében beszerzett és beszerelt set-top-box segítségével nézi a 7 ingyenes digitális földfelszíni csatornát. Szombathelyen 1100 rászorult közül 191 igényelt állami segítséget. A megyében a rászorultaknak átlagosan 18 százaléka élt az NMHH nyújtotta lehetőséggel, és kért jelátalakítót és antennát.“

Kilenc települést kivéve (Apátistvánfalva, Felsőszölnök, Kétvölgy, Kondorfa, Magyarszombatfa, Nagyrákos, Orfalu, Szalafő, Szatta) a megye területe a digitális átállás első ütemébe tartozik, így a felmérés június 15-éig le is zárul, a beszerelések pedig már májusban megkezdődtek.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott