Ugrás a tartalomra

A Veszprém megyeieknek még 25 napjuk van a digitális átállásra

Digitális Átállás logo25 nap múlva, július 31-én, az ország középső területén 14 megyében, köztük Veszprémben is megszűnik a hagyományos földi analóg tévéadás. Az analóg adások nézőinek tehát még ennyi idejük van, hogy átálljanak a digitális vételre. Az átállással kapcsolatos legfontosabb teendőkről a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakemberei Porga Gyulával, Veszprém Megyei Jogú Város  polgármesterével tartottak közös sajtótájékoztatót július 5-én.

„Még bő három hét áll rendelkezésére a Veszprém megyei tévénézőknek arra, hogy felkészüljenek a digitális átállásra. Július 31-én az egész megye területén megszűnik az analóg tévéadások sugárzása, de azt javasoljuk, hogy az érintettek semmiképp se hagyják az átállást az utolsó pillanatra. A digitális földi adások már most is tökéletesen foghatóak, azaz aki akar, már holnap áttérhet a korszerűbb tévézésre” – mondta el Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója.

Teendőjük a digitális átállás érintettjeinek van. Ők azok, akik jelenleg előfizetés nélkül, szoba- vagy tetőantennával televízióznak, és kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 adásait látják. Ezek a tévénézők a képernyőjükön egy speciális üzenetet látnak arról, hogy ez az adásmód július 31-én megszűnik, illetve látják a digitális átállás logóját és egy visszaszámlálót is.

A teendőkről szólva Vári Péter, az NMHH műszaki főigazgató-helyettese elmondta, hogy senkinek sem kell új készüléket vásárolnia, elég ha a meglévő tévéhez egy jelátalakítót, más néven set-top-box-ot, és egy szoba vagy tetőantennát csatlakoztat. Ezekkel az eszközökkel mindenki továbbra is ingyenesen tévézhet, és az eddigi három helyett hét csatornát láthat sokkal jobb képminőségben. Ha valaki az ingyenesen fogható hét csatornánál is többet szeretne látni, akkor előfizethet valamelyik kábeltelevíziós, műholdas, IPTV-s, vagy digitális földfelszíni szolgáltató csomagjára – tette hozzá Vári Péter.

Akik önerőből nem képesek beszerezni a szükséges eszközöket, azok számára az NMHH egy támogatási programot indított. Porga Gyula, Veszprém polgármestere kiemelte, hogy a program keretében a megye területén 12 131, míg a megyeszékhelyen 1125 szociálisan rászoruló családot látogattak meg a hatóság munkatársai, hogy felmérjék, szükségük van-e a segítségre. A városvezető kiemelte: „A Veszprém és az NMHH közti közös munka már tavaly elkezdődött annak érdekében, hogy a digitális átállás zökkenőmentesen valósulhasson meg a megyében is.”

Karl Károly, a hatóság hírközlésfelügyeleti főosztályvezetője elmondta, hogy a megyében 2583, míg Veszprém városában 131 háztartás igényelte a támogatást. Ezekben háztartásokban a hatóság munkatársai ingyen szerelik be a digitális vételi eszközöket. Mint mondta, a megyében eddig 1511 háztartást állított át az NMHH digitális vételre.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott