Ugrás a tartalomra

Átadták a szabadkai Pannon RTV új műszaki bázisát

Pannon RTV logoA külhoni magyar média fejlesztésének újabb lépéseként átadták a szabadkai Pannon RTV új, illetve felújított műszaki bázisát - hangzott el pénteken az ünnepélyes átadáson.

Szabó László Zsolt, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megbízott vezérigazgatója elmondta: a fejlesztés egy újabb előrelépés, hogy "a külhoni információáramlást meg tudjuk teremteni az anyaország felé". A külhoni magyar stúdiókkal való együttműködésnek köszönhetően Székelyudvarhelyen és Kolozsváron már megtörtént a technikai fejlesztés - emlékeztetett Szabó László Zsolt, hozzátéve, hogy a Felvidéken még zajlik a műszaki megújítás, és már a kárpátaljai fejlesztés is megkezdődött.

Kiemelte, ma már nem lehet érv az, hogy technikailag nem megfelelő a külhoni médiaházak műsora, és amint az tapasztalható is: a külhoni stúdiók folyamatosan jelen vannak a közmédia műsoraiban.

A mostani szabadkai megújításnak köszönhetően a Pannon RTV is HD minőségben tud majd dolgozni, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a magyar közmédia sokkal jobb minőségben kapja azokat az anyagokat, amelyeket már most is szállít neki a Pannon RTV - mondta Szabó László Zsolt.

A műszaki felszerelés megújulása mellett az "optikaikábel-kapcsolat is megteremtődött Szabadka és Budapest között, vagyis lehetőség van arra, hogy itt a stúdióban egy élő beszélgetést le tudjanak bonyolítani, és ezt láthassák a magyarok mindenhol" - részletezte az MTVA megbízott vezérigazgatója.

Bodzsoni István, a Pannon RTV igazgatója kifejtette: a felújítás valójában a fennmaradást jelenti a szabadkai médiaház számára. "A következő 7-8 évben a Pannon RTV technikai bázisa biztosított. Ez nagyon fontos, mert csak így tudunk fennmaradni a piacon" - világított rá.

Az ünnepi átadáson Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke aláhúzta, hogy a Pannon RTV sikere egyben a vajdasági magyar közösség sikere is. A további tervekről azt mondta: "azon kell gondolkodni, hogy hosszabb távon hogyan teremtsük meg a szabadkai média működési feltételeit", vagyis - mint magyarázta - meg kell teremteni egy nyomtatott és elektronikus médiumokat is összefogó szabadkai médiaház kiépítésének lehetőségét.

Korhecz Tamás, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnöke beszédében azt hangsúlyozta, hogy ez a fejlesztés "egy közösségi összefogás eredménye, amelyben mindenki hozzátette azt, amit hozzátehetett: tudásban, pénzben, kapcsolatban, erőfeszítésben, munkában és izzadtságban. A nagy dolgok csakis így sikerülhetnek". Az MNT a Pannon RTV társalapítója is. Korhecz kifejtette, hogy az MNT elnökeként annak is örül, hogy a megújítási folyamat az MNT médiastratégiájával összhangban történik. Mint fogalmazott: ez egyben azt is jelenti, hogy "ez a közösség tervezetten, szervezetten, ésszel építkezik. Ebben az építkezésben az a legfontosabb, hogy higgyünk abban, hogy van jövőnk a szülőföldön".

A Pannon RTV 2005-ben alakult azzal az elsődleges céllal, hogy fejlessze Vajdaságban a magyar nyelvű tájékoztatást, és hozzájáruljon a vajdasági magyarság közösségként való megmaradásához, társadalmi felzárkózásához. Műsorait magyar nyelven, illetve magyar nyelvre feliratozva sugározza a Vajdaság szinte teljes területén. A televízió műsora 70 ezer háztartásba, mintegy 250 ezer emberhez jut el.

Egy 2013-as reprezentatív felmérés szerint a Pannon televízió a magyarországi TV2 kereskedelmi csatorna után a második legnézettebb televíziónak számít a Vajdaságban.

A médiaház az új, illetve felújított műszaki bázisnak köszönhetően a legmodernebb felszereléssel rendelkező vajdasági televízióvá vált.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott