Ugrás a tartalomra

Az Európai Bizottság lépéseket tesz az egységes digitális piac létrehozása érdekében

TV setAz Európai Bizottság szerdán bemutatta az egységes digitális piac létrehozását célzó javaslatait, amelyek egyebek mellett 2017-től elérhetővé tennék a zenei és filmes előfizetéseket az uniós állampolgárok számára az EU-n belül történő utazásaik során is.

A digitális egységes piac létrehozásának célja, hogy lebontsa a szabályozási akadályokat és a 28 nemzeti piacból egységes piac épüljön ki - írták a kommünikében. Ez a bizottság szakértői szerint előreláthatólag évente mintegy 415 milliárd euróval járulna hozzá az Európai Unió gazdaságához és több százezer munkahelyet teremtene.

Szakemberek szerint sok a tennivaló a digitális tartalomhoz való hozzáférés területén, rendkívül problémás például, hogy a szabályozási akadályok miatt az online műsorszórók vagy az internetes zeneszolgáltatók magyarországi előfizetője az Európai Unió egy másik tagállamában  nem éri el a szolgáltatást.

A történtekről beszámoló hírportálok megjegyzik, hogy az uniós állampolgárok évente több mint egymilliárd éjszakát töltenek egy másik EU-tagállamban, és ez a probléma különösen zavaró a számukra. A kezdeményezés ezért egyebek mellett változtatna a területi alapú indokolatlan tartalomkorlátozás szabályain is, és 2017-től biztosítanák a hasonló szolgáltatásokhoz való hozzáférést a közösség mind a 28 tagállamában.

A bizottság arról tájékoztatott, hogy a szerdán elfogadott digitális egységes piaci stratégia tizenhat intézkedést tartalmaz, amelyeket 2016 végéig kell végrehajtani. A stratégia központi eleme az internetes termékek és szolgáltatások elérhetőbbé tétele az európai fogyasztók és vállalkozások számára, a digitális hálózatok és szolgáltatások prosperálásához szükséges körülmények és egyenlő versenyfeltételek megteremtése, valamint az európai digitális gazdaság növekedési potenciáljának maximalizálása.

Az Európai Bizottság közleményében hangsúlyozták, hogy a jelenlegi akadályok miatt a polgárok nem férnek hozzá bizonyos termékekhez vagy szolgáltatásokhoz, csak 15 százalékuk vásárol másik uniós tagállamból online. Kiemelték továbbá, hogy az internetes és az induló vállalkozások nem tudnak teljes mértékben profitálni az online növekedési lehetőségekből, ezt jól jelzi, hogy csak 7 százalékuk folytat értékesítést másik tagállamban.

"Ma lefektetjük Európa digitális jövőjének alapjait. Olyan telekommunikációs hálózatokat szeretnék, amelyek az egész kontinenst behálózzák, olyan digitális szolgáltatásokat, amelyeknek a határok nem jelentenek akadályt, valamint szeretném, ha minél több innovatív, dinamikusan fejlődő európai kisvállalkozás jönne létre" - jelentette ki szerdán Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

"Stratégiánk nagyszabású és szükséges program, amelynek egyes kezdeményezései olyan területekre irányulnak, ahol az EU szerepvállalása igazán többletértéket jelent. E kezdeményezések hozzásegítik majd Európát ahhoz, hogy élvezhesse a digitális jövő gyümölcseit" - nyilatkozott Andrus Ansip, az Európai Bizottság digitális egységes piacért felelős biztosa.

A tervezetet még el kell fogadnia az Európai Parlamentnek és az uniós tagállamoknak is. A bizottság reményei szerint ezek 2016-ban megvalósulnak.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott