Ugrás a tartalomra

Az Országgyűlés kulturális bizottsága a médiatörvény módosításáról tárgyalt

TV setAz Országgyűlés kulturális bizottsága hétfői ülésén a médiatörvény módosításáról szóló törvényjavaslatról tárgyalt, és döntött annak tárgysorozatba vételéről.

Az ülésen a javaslatot is jegyző Dunai Mónika (Fidesz) kifejtette: a cél a közmédia struktúrájának olcsóbbá, átláthatóbbá és egyszerűbbé tétele, ezért a jelenlegi négy önálló gazdasági társaság helyett egyetlen zrt. lenne. Emellett lehetőséget biztosítanak a közmédiának két további csatorna indítására.

A javaslattal pontot tehetnének az EU-ban négy évvel ezelőtt, az európai és a magyar médiaszabályozásról indult vitára, mivel a javaslat pontjai megfelelnek az uniós szabályozásnak - mondta, példaként említve, hogy a közmédiának évente stratégiai tervet kell készítenie és közszolgálati értékmérést kell bevezetnie.

Szabó Szabolcs (független) közölte: gyakran hallani, hogy az egy cégbe összevonás hatékonyabb lesz, azonban ennél jobb érvet kellene találni a javaslat mellett. Hozzátette: a kereskedelmi televíziók elleni támadást lehet kiolvasni a szövegből.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) elmondta: pártja nem tartja elfogadhatónak az "esztelen centralizációt", továbbá álláspontja szerint a javaslatból nem derül ki, hogy a közmédia mire, mennyit költene, és ki ellenőrizné a költéseket, valamint hogy mi lesz a cégek vagyontárgyaival. A változtatás újabb elbocsátásokhoz vezethet, és ez már a negyedik leépítés lenne a közmédiában - fűzte hozzá.

Dúró Dóra, a bizottság jobbikos elnöke kijelentette: pártja tartózkodik a szavazáson, mert ugyan vannak támogatható elemek a javaslatban, de vannak olyanok is, amelyekkel nem értenek egyet.

Dunai Mónika ezt követően arról beszélt, hogy a közmédia független, ez több ponton törvényileg van biztosítva. Azt a kérdést, hogy a kereskedelmi televíziók kiszorulnak-e a műsorszolgáltatók ingyenes alapcsomagjából, eddig sem a médiatörvény szabályozta - közölte.

Hangsúlyozta: az a fontos, hogy a közmédia megerősödhessen, és ezt segíti, hogy még két csatorna indítását biztosíthatják a jogszabállyal. Nem centralizációról van szó, kevésbé bürokratikus lesz a rendszer, és elbocsátásokról sincs szó a javaslatban - mondta.

A bizottság végül 9 igen szavazattal - 3 nem és 2 tartózkodás mellett - döntött a javaslat tárgysorozatba vételéről.

A fideszes Dunai Mónika és Tuzson Bence - a kormánypárti frakció szóvivői - által jegyzett javaslat szerint az elmúlt közel négyéves időszak gyakorlati tapasztalatai azt mutatják, hogy gazdaságossági, költséghatékonysági szempontokra figyelemmel indokolt a négy önálló gazdasági társaságot - a Magyar Televízió Nonprofit Zrt.-t, a Magyar Rádió Nonprofit Zrt.-t, a Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt.-t és a Duna Televízió Nonprofit Zrt.-t - egyesíteni.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott