Ugrás a tartalomra

Az RTL felvásárolhatja az IKO-t

NMHH logoA Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa szerdai ülésén megadta előzetes szakhatósági hozzájárulását az M-RTL és az IKO vállalkozáscsoportok összeolvadásához.

A tanács jelentős befolyásoló erejű médiaszolgáltatóként azonosította a Class FM és a Neo FM rádiókat, illetve az RTL Klubot és a TV2-t. A minősítés a jövőben közérdekű kötelezettségeket is jelent a társaságok számára.

A Magyar RTL Televízió Zrt. két médiavállalkozás - az IKO Televisions Kft. és az IKO Romania Srl. – felvásárlását megelőzően előzetes szakhatósági hozzájárulást kért a Médiatanácstól, mivel a médiatörvény alapján a GVH végleges döntéséhez szükséges a Médiatanács szakhatósági hozzájárulása is. A két médiacég megvásárlásával az RTL hat külföldi székhelyű (Cool Tv, Sorozat+, Reflektor TV, Prizma TV, Film+ és Film+2) és egy magyar (Muzsika Tv) szórakoztató tévécsatorna tulajdonjogát szerezné meg. Az összefonódás várható médiapiaci hatásának részletes elemzéséből kiderült, hogy a vállalkozások egyesülése nem sérti a közönség sokszínű tájékozódáshoz való jogának érvényesülését, ezért a Médiatanács megadta az előzetes szakhatósági hozzájárulását az összefonódáshoz.

A Médiatanács döntött arról is, hogy éves átlagos közönségarányuk alapján „jelentős befolyásoló erejű” (JBE) médiaszolgáltatónak számít az RTL Klub, a TV2, a Class FM és a Neo FM. A JBE-k beazonosítását a médiatörvény írja elő, és a jogszabály az ilyen médiumokra közérdekű többletkötelezettségeket ró.

Az e körbe sorolt médiaszolgáltatóknak többek között meghatározott mennyiségű hírműsort kell sugározniuk, bűnügyi tematikájú híranyaguk éves átlagban nem lehet több húsz százaléknál, és kötelesek biztosítani, hogy az általuk adott, eredetileg nem magyar nyelven készített filmalkotások legalább egynegyede eredeti nyelven is elérhető legyen. A JBE-televízióknak ezen kívül bevételük egy meghatározott hányadával a magyar filmgyártást kell támogatniuk, és a hallási fogyatékkal élő személyek számára kötelesek biztosítani, hogy bizonyos műsoraik magyar nyelvű felirattal vagy jelnyelvi tolmácsolással is elérhetők legyenek.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott