Ugrás a tartalomra

Bács-Kiskun megye is az elsők között áll át

Digitális Átállás logoBács-Kiskun megye 119 településének közel kétharmada a digitális átállás első, 2013. július 31-én záruló ütemében érintett, a megye délnyugati részén fekvő 39 település – köztük Baja és Kalocsa - a második ütemben, október 31-én áll át a digitális vételre. Az átállással kapcsolatos tennivalókról a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakemberei dr. Zombor Gáborral, Kecskemét polgármesterével közösen tartottak sajtótájékoztatót a megyeszékhelyen.

Az eddigi 3 helyett 7 ingyenes csatornát, kiváló kép- és hangminőséget, gyermekzárat és eredeti nyelvválasztás lehetőségét hozza el mindenki számára a digitális átállás Bács-Kiskun megyében is – mondta el Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója. Azon nézők, akik jelenleg hagyományos módon tévéznek, tehát szoba- vagy tetőantennával fogják az elérhető 3 ingyenes csatornát (M1, RTL Klub, TV2), mindenképpen be kell, hogy szerezzenek digitális vételi eszközöket ahhoz, hogy továbbra is ingyenesen tudjanak televíziózni – hangzott el.

Mindazoknak, akinek anyagi lehetőségeik ezt nem teszi lehetővé, állami támogatás keretében nyújt segítséget a hatóság.

„Kecskemét városa és Bács-Kiskun megye már közel egy éve szorosan együttműködik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal a digitális átállás végrehajtásában. Számtalan tanyán élő, idős állampolgár szorul a segítségünkre. Számukra sokszor csak a televízió az egyetlen hír- és szórakozási forrás, így kötelességünk ezt továbbra is biztosítani számukra.” – emelte ki dr. Zombor Gábor.

Az NMHH szakemberei június 15-ig a megye több mint 30 ezer rászorultját keresik fel, közülük előreláthatóan mintegy 6 ezren igénylik majd támogatást. Náluk a hatóság munkatársai vagy ingyenesen beszerelik a digitális adások vételéhez szükséges eszközöket, vagy biztosítják a kedvezményes programcsomaghoz való hozzáférést.

A felmérés és a szerelés folyamatáról Karl Károly, hírközlésfelügyeletért felelős főosztályvezető számolt be, aki elmondta: „mind a felmérők, mind a szerelők jól azonosítható, a digitális átállás logójával ellátott egyenruhában keresik fel az érintetteket. Bács-Kiskun megyében több mint 30 ezer embert látogatunk meg, közülük 4500-an kecskeméti lakosok.” – hangsúlyozta Karl Károly.

Azoknak, akik nem rászorultak, maguknak kell gondoskodniuk a digitális vétel biztosításáról.

Vári Péter, az NMHH műszaki főigazgató-helyettese elmondta: „nem szükséges új televíziót vásárolnunk. Elég, ha egy úgynevezett jelátalakítót, vagyis set-top-boxot csatlakoztatunk a tévé és az antenna közé.” Van azonban más megoldás is, hiszen számos szolgáltató közül is választhatnak azok, akik, az analóg tévézést le szeretnék váltani. „Természetesen a legújabb tévékészülékek már beépítve tartalmazzák a dekódert, ezekhez csak egy szoba- vagy tetőantennát kell csatlakoztatnunk.” – emelte ki a főigazgató-helyettes.

„Megyeszerte ezer háztartásban már a digitális vétel előnyeit élvezhetik a rászorulók közül – náluk a hatóság szakemberei már beszerelték a set-top-boxokat, és ahol szükséges volt, beállították az antennákat. A szerelők folyamatosan dolgoznak, hogy július végéig minden igénylőhöz eljussanak.

Azokat, aki nem rászorultak, arra bíztatom, hogy ne halogassák az átállást, hanem minél előbb döntsék el, hogyan akarnak a jövőben digitálisan televíziózni és vagy válasszanak egy szolgáltatót, vagy szerezzék be a szükséges eszközöket, hogy senki ne maradjon tévéadás nélkül másfél hónap múlva – nyomatékosította dr. Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere.

Második ütemben érintett települések a megyében: Bácsalmás, Bácsbokod, Bácsborsód, Bácsszentgyörgy, Bácsszőlős, Baja, Bátmonostor, Borota, Csátalja, Csávoly, Csikéria, Dávod, Drágszél, Dunafalva, Dusnok, Érsekcsanád, Érsekhalma, Fajsz, Felsőszentiván, Gara, Hajós, Hercegszántó, Homokmégy, Kalocsa, Katymár, Kunbaja, Madaras, Mátételke, Miske, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Öregcsertő, Rém, Sükösd, Szakmár, Szeremle, Tataháza, Újtelek, Vaskút

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott