Ugrás a tartalomra

Békés megyében is lendületesen halad a digitális átállás

Digitális Átállás logoIdén márciusban indult az országos digitális átállás lakossági szakasza. A digitális átállás két ütemben, július 31-én és október 31-én történik meg Magyarországon. Békés megyében, amely az elsők között áll át a digitális adások vételére, 25 ezer háztartást keresnek fel az NMHH munkatársai, hogy segítsenek az átállásban. A megyeszékhelyen mintegy 2500 rászorulóhoz látogatnak el a felmérők.


A digitális átállás elsősorban azokat érinti, akik jelenleg előfizetési díj nélkül, szoba- vagy tetőantennával televízióznak, és kizárólag az M1, az RTL Klub és a TV2 adásait látják. Ezek a tévénézők a hagyományos földfelszíni (analóg) adást veszik, amelyet 2013 folyamán, a jelzett ütemezésben, fokozatosan felvált a korszerű digitális adás. Ezért e háztartások készülékeit át kell állítani a digitális vételre, máskülönben televízióadás nélkül maradnak.

Az átálláshoz nem kell új televíziókészüléket vásárolni. Egy jelátalakító berendezés, más néven set-top-box, és szükség esetén egy új szoba- vagy tetőantenna csatlakoztatásával már mindenki élvezheti a korszerű digitális televíziózás előnyeit, továbbra is előfizetési díj nélkül. A digitális átállás úgy is megoldható, hogy a televíziónéző előfizet egy kábeltelevíziós vagy műholdas szolgáltató csomagjára, vagy választhatja az internetes tévézést (IPTV) is.

Azok számára, akik önerőből nem tudnák az átállást végrehajtani, szociális alapú támogatási rendszer keretében az NMHH beszerzi és beszereli a szükséges dekódert (set-top-boxot) és antennát, de a jogosultak választhatnak a szolgáltatók által nyújtott, támogatott csomagok közül is.

Annak eldöntésére, hogy ki jogosult az állami segítségre, a hatóság országos felmérést indított, amelynek során kollégáink személyesen keresik fel az érintetteket. A digitális átállást és a szerelést megelőző felmérés Békés megyében is lendületesen halad. Az NMHH munkatársai megyeszerte 25 ezer háztartásba látogatnak el, ebből 2500 Békéscsabán található, hogy felmérjék a rászorulók igényeit, és segítséget nyújtsanak a digitális átállásban. A megye kisebb településein, például Kertészszigeten és Medgyesbodzáson már végeztek a munkával, de a megyeszékhelyen például még jelenleg is folyik a felmérés. Az első digitális vételi eszközök beszerelése a megyében várhatóan május közepétől kezdődhet.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott