Ugrás a tartalomra

Bizottsági tájékoztató az országos digitális átállásról

NMHH logoAz országos digitális átállás menetrendjéről, a rászoruló jogosultak állami támogatásáról és az átállás előnyeiről tartottak tájékoztatót a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) munkatársai a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól  szóló törvényben (Dtv.) meghatározott pályázati eljárás országgyűlési ellenőrzésére létrehozott eseti bizottsága számára.

A jogszabályi rendelkezések szerint Magyarországon 2014. december 31-ig kell megtörténnie a digitális átállásnak. Ez után az időpont után már mindenki csak a korszerű digitális rendszerben televíziózhat.

Az NMHH munkatársai kedden arról tájékoztatták az eseti bizottság tagjait, hogy a hatóság részéről minden készen áll az országos digitális átállás biztonságos lebonyolításához.


A  hatóság  szakemberei  a  tájékoztatón  kiemelték: a digitális átállás közvetlenül azokat érinti, akik  jelenleg  hagyományos szoba- vagy tetőantennával,  előfizetési díj nélkül tévéznek és kizárólag az M1, az RTL Klub és/vagy a TV2 adását látják. Az átállás során nekik sem kell új készüléket venniük, elég, ha a meglévő tévékészülékükhöz egy set-top-boxot, és ha szükséges, egy új antennát csatlakoztatnak. Így az eddigi három helyett hét csatorna adását nézhetik majd ingyenesen.

Az  NMHH  munkatársai kiemelték, hogy azok, akik a hét ingyenes csatornánál többet szeretnének látni, számos műholdas vagy kábeles előfizetői csomag közül választhatnak, vagy dönthetnek az internetes televíziózás mellett is.

A bizottság a meghallgatáson tájékoztatást kapott az átállás ütemezéséről és a szociálisan rászoruló jogosultak támogatási rendszeréről is. A digitális átállás során azoknál a rászoruló jogosultaknál, akik önerejükből nem tudják beszerezni a digitális adások vételéhez szükséges berendezéseket, a hatóság szakemberei állami támogatás keretében telepítik és szerelik be az eszközöket.


Az NMHH munkatársai a meghallgatáson hangsúlyozták, hogy a digitális televíziózás számos előnnyel jár a tévénézők számára, akik a jobb kép- és hangminőség mellett több ingyenesen fogható csatorna közül is válogathatnak, és olyan kiegészítő kényelmi szolgáltatásokhoz férhetnek hozzá, mint a digitális műsorújság vagy a gyermekvédelmi zár.

A  hatóság szakemberei elmondták, hogy az NMHH hamarosan nagyszabású tájékoztató kampányt indít annak érdekében, hogy minden érintett családban biztonságosan megvalósuljon a digitális átállás.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott