Ugrás a tartalomra

Büntetés az RDS-RCS kábelszolgáltatónak az RTL Klub miatt

DIGI logoA romániai Országos Audiovizuális Tanács (CNA) tízezer lej (671 ezer forint) értékű bírságot rótt ki az RDS-RCS kábelszolgáltatóra a magyarországi RTL Klub műsorainak az illetéktelen továbbjátszása miatt.

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a Magyar RTL Televízió Zrt. március huszadikán folyamodott a román médiahatósághoz, jelezvén, hogy az RCS-RDS kábelszolgáltató érvényes szerződés nélkül továbbítja műsorait a hálózatában. A magyar társaság közölte, a 2011. július 1-jén lejárt szerződést a romániai kábelszolgáltató nem újította meg. A CNA felszólította a kábelszolgáltató céget, hogy módosítsa a hatósági engedélyét, és vegye ki műsorrácsából az RTL Klubot.

A CNA március 29-én már 50 ezer lejre (3,35 millió forintra) bírságolta a kábelszolgáltatót, amiért nem kérte a hatósági engedélye módosítását, az RTL Klub kiiktatását, és amiért a műsorrácsából olyan programokat is eltávolított, amelyek sugárzására törvény kötelezi a szolgáltatókat. A hatóság képviselői két héttel ezelőtt szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeztek, és megállapították, hogy az RCS-RDS műsorrácsa változatlan.

A médiahatóság megállapította, az RCS-RDS indokolatlanul késik a kért intézkedések meghozatalával, ezért bírságoltak ismét. A mostani bírságot kimondottan az RTL panaszára rótták ki, a kötelező programok sugárzásának az elmulasztását egy következő ülésén tárgyalja a testület.

Az RCS-RDS távközlési vállalat - a cég honlapján közzétett adatok szerint - piacvezető Romániában a műholdas, illetve kábeles televíziós műsorszórók és internetszolgáltatók között, ugyanakkor fontos szereplő a vezetékes és mobil telefonszolgáltatások piacán. A Romániával szomszédos országokban, valamint Olaszországban és Spanyolországban is jelen lévő cégcsoport többségi tulajdonosa Teszári Zoltán nagyváradi üzletember.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott