Ugrás a tartalomra

Célegyenesben a Bűvösvölgy

NMHH logoÁtadták a Bűvösvölgy épületét, célegyenesben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság médiatudatossági kezdeményezése. A hatóság partnereivel együtt európai viszonylatban is egyedülálló médiaértés-oktató központot hoz létre, ahol a fiatalok valódi részeseivé válhatnak a média működésének, és a megszerzett tapasztalatokon keresztül tanulhatják meg, hogyan tájékozódhatnak biztonságosan az új médiakultúra univerzumában. A Bűvösvölgy, a digitális univerzum szabadiskolája minden fiatal számára nyitott műhely lesz, ahová a próbaüzem befejeződése után az ország minden területéről évente akár tízezer tanuló is ellátogathat.

Budapesten, a második kerületi Hűvösvölgyi úton épülő Bűvösvölgy oktatóközpontot az NMHH és partnerei azért álmodták meg, hogy minden fiatal lehetőséget kapjon arra, hogy az új médiakultúra aktív részesévé váljon. Az NMHH, az Index, az Invitel, a Magyar Telekom,  a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, az Origo, az RTL Klub, a Telenor, a TV2, a UPC, a Vodafone és a Nokia kiemelten fontos közös célja, hogy a fiatalok megfelelő tudatossággal fordíthassák hasznukra a 21. századi technológiák minden előnyét. Ez azt jelenti, hogy a partnerek közreműködésével létrejövő technikai feltételek között a tanulóknak lehetőségük lesz szakoktatók segítségével elkészíteni saját kisfilmjüket, forgathatnak reklámot, szerkeszthetnek híradót és bepillanthatnak az írott sajtó szerkesztésének műhelytitkaiba. A program figyelmet fordít a legmodernebb technikai eszközök megismerésére, valamint az internet, különös tekintettel a mobileszközök biztonságos használatára is.

A Hűvösvölgyi úti központ építési munkálatai a tervezett ütemben haladnak. A Bűvösvölgy műszaki átadása megtörtént, ezzel pedig a felújítási és átalakítási munka első, de talán legfontosabb fázisa záródott le. Az elkövetkező pár hétben leszállítják és beüzemelik a berendezéseket. Ezt követően sor kerül – a tulajdonosok és a kivitelezők részvételével – a Bűvösvölgy „belső megnyitójára” is, ekkor már minden berendezés funkcióképesen elfoglalja tervezett helyét az épületben. Így többek között beindul a greenbox és megérkeznek egyebek mellett – az egyik izgalmas tematikához kapcsolódó – okostelefonok is. A nyáron kezdődő próbaüzem alatt a 9-16 év közötti korosztályba tartozó, fiatalokból álló próbacsoportok jönnek majd, hogy kipróbálják a Hűvösvölgyi úti tudásközpont minden berendezését.

A kivitelezési munka és a Bűvösvölgy épületének használhatóvá tétele a tervek szerint halad, a próbaüzem előreláthatólag már az ősz végén lezárulhat, ezután elindulhat az üzemszerű működés. A központ, a tervek szerint, évente tízezer fiatalnak teszi majd lehetővé az élményközpontú tanulást.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott