Ugrás a tartalomra

Csak úgy nem lehet csatornakínálatot módosítani

NMHH logoAmennyiben a televíziós műsorterjesztők módosítani kívánnak a csatornakiosztáson, arról harminc nappal korábban, közvetlenül kell értesíteniük az előfizetőket. A szolgáltatóknak az általános szerződési feltételek között azt is rögzíteniük kell, meddig garantálják, hogy egy csatorna a meghirdetett csomagban szerepel - mondta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) felügyeleti főosztályának vezetője az MTI-nek.

Somodi Attila közölte: az NMHH célja, hogy a nézők az előfizetői szerződésükben rögzített feltételek szerint, jó minőségű garantált szolgáltatást kapjanak, ezért az átlátható és tisztességes piaci viszonyok kialakulásának elősegítése, az előfizetői panaszok csökkentése érdekében a hatóság a csatornakiosztás módosítását hivatalból ellenőrzi.

A főosztályvezető elmondta: az elektronikus hírközlésről szóló törvény 2011 augusztusától életbe lépett módosítása feltételekkel, de lehetővé teszi a csatornakínálat megváltoztatását a műsorterjesztők számára. Erről azonban minden esetben a szolgáltatónak közvetlenül, vagyis a számlalevél mellékleteként kell tájékoztatni az előfizetőket. Ha ez nem történik meg, akkor az ügyfél az NMHH-hoz panaszt nyújthat be, illetve ha úgy véli, valamilyen kára származik a szolgáltató miatt, akkor polgári eljárás keretében bírósághoz fordulhat.

Ha a jogsértés valóban megtörtént, akkor a hatóság felhívhatja a szolgáltató figyelmét a jogkövető magatartásra, illetve amennyiben az eset súlyosabb, akár bírság is kiszabható.

Hozzátette: a szolgáltató egyébként akkor is változtathat a kínálaton, ha saját nézettségi felmérése alapján megállapítja, hogy nincs nagy érdeklődés valamelyik csatornája iránt vagy a médiaszolgáltatóval kötött szerződés, illetve az általános szerződési feltételekben garantált időtartam lejárt. A televíziós piac is folyamatosan változik, így a terjesztő, ha akarná sem tudná garantálni hosszú távra, évekre a csatorna-összetételt.

Szűcs László, az UPC kommunikációs igazgatója arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a társaság előfizetői csomagjaiban két változás történt, a Movies24 csatornát - a televízió Magyarországról történő kivonulása miatt -, valamint a Musicmix csatornát kivették a digital bronze csomagból. A megszűnt csatornák pótlásáról még folynak az egyeztetések a tévétársaságokkal.

A T-Home ennél jelentősebb módosítást hajtott végre: január 1-jei hatállyal a CNN International csatorna helyett a BBC World News nemzetközi hírcsatorna került a programkínálatba, január 6-ától pedig a Parlament TV csatornája - közösségi csatornaként - látható a T-Home interaktív IPTV, műholdas Sat TV és DVB-C televíziós platformjain.

A műsorkínálatból kikerült Universal helyett a Filmmúzeum csatorna nézhető, amely a Családi csomagban elérhető, analóg és digitális platformjain egyaránt. Mivel a műsorszolgáltató 2011. december 30-ával megszüntette a Movies 24 csatorna magyarországi sugárzását, így az - a többi magyarországi szolgáltató tévés portfoliójához hasonlóan - szintén kikerült a kínálatból. A Cartoon Network csatorna helyettesítésére a T-Home két alternatívát kínál digitális platformjain: a Nickelodeon és a Megamax csatornát.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott