Ugrás a tartalomra

Digitális televíziózással kevesebb időt töltünk a képernyő előtt

DVB-IPTV logoA digitális televíziózás segítségével időt spórolhatnak a nézők, ugyanis ha felveszik a műsorokat, akkor dönthetnek úgy is, hogy átpörgetik a reklámokat, és csak a számukra fontos tartalmakat nézik meg.

A felmérések alapján a magyarok átlagosan négy és fél órát töltenek a képernyő előtt naponta. A szolgáltatónak van felelőssége abban, hogy ha az emberek ennyi ideig nézik a televíziót, akkor azt okosan tegyék – mondta Fejes Tibor, az Invitel Zrt. lakossági üzletágának igazgatója. A digitális televíziózás egyik szolgáltatásával azonban ez az idő jelentősen csökkenne: a csatornák az előírások értelmében 15 percet fordíthatnak óránként reklámok és ajánlók sugárzására, és ha a műsorok rögzítésével, a televízió tudatos használatával ezeket átugorjuk, több mint egy órával is rövidülhetne a televíziózással töltött idő.

A digitális sugárzás további előnye a gyerekzár funkció, amellyel bizonyos adók és a korhatáros filmek letilthatók, azaz csak egy előzőleg kiválasztott numerikus kóddal lehet megnézni a műsort – mondta el a távközlési cég igazgatója, hozzátéve: ugyancsak vonzó lehetőség, hogy egy időben akár több műsort is fel lehet venni, sőt, sok csatornán 72 órára visszamenőleg visszanézhetők a korábbi műsorok.

Ezek a szolgáltatások azonban teljes egészében csak az IPTV technológiával érhetők el. Fejes Tibor úgy tájékoztatott: a 2012-re tervezett digitális átállás után végleg megszűnik az analóg sugárzás, ez után a legtöbb adót már csak digitálisan lehet majd fogni. A nézők választhatnak, hogy vagy vásárolnak egy dekódert, amely egy kisebb antennával kiegészítve alkalmassá teszi televíziójukat a digitális adás fogására, vagy előfizetnek kábel-, műholdas vagy IPTV szolgáltatásra. Az előbbi esetben egyszeri, jelenleg 15-20 ezer forintos kiadással kell számolni, az utóbbi lehetőségnél pedig havidíjat kell fizetni.

Az igazgató szerint a két legfőbb aggály a digitális televíziózással szemben, hogy drága, illetve túl bonyolult. Fejes Tibor azonban úgy vélekedett, az IPTV szolgáltatás általában nem drágább, mint egy „normál” kábeles előfizetés, a kezelése pedig nem komplikált.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott