Ugrás a tartalomra

Digitális adást sugároz mostantól a Csaba Televízió

Antenna Hungária logoAz országban elsőként indította el helyi adásában a digitális műsorszórást a békéscsabai Csaba Televízió, amely csütörtökön ünnepélyes keretek között vette át engedélyét.

Az átadó kapcsán tartott békéscsabai sajtóeseményen Tóth András, az Antenna Hungária kommunikációs igazgatója elmondta, nemcsak a digitális sugárzás elindulása, hanem a szerdai földfelszíni analóg adás lekapcsolása is az elsők között érintette a dél-alföldi megyét. A helyi csatorna a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és a médiatanács pályázatán nyert forrást az átállásra. Az országban mintegy 30 helyi televízió nyert pénzt hasonló fejlesztésre. Ezzel, a hét ingyenes Mindig TV-s kínálatban, már pluszként jelenhetnek meg hamarosan a helyi televíziók adásai - tette hozzá Tóth András.

Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a digitális átállás folyamatában cél volt az is, hogy a helyi televíziókat továbbra is megtartsák a nézők számára. Az átállás miatt 14 megyében 55 ezer háztartást szereltek fel ingyenes digitális vevő készülékekkel, ezen belül Békés megyében mintegy hatezret. Ez a támogatás még egy hónapig igényelhető.

Ezzel párhuzamosan lehetőséget adtak az analóg módon sugárzó helyi televízióknak is a fejlődésre azzal, hogy a Médiatanácsnál 300 millió forintos keretösszegre pályázhattak. A Csaba TV hétmillió forintot nyert el. Szudár László, a 22 éve működő Csaba TV producer-ügyvezetője az MTI-nek elmondta, hogy ezzel a fejlesztéssel továbbra is elérik hűséges nézőiket, ugyanakkor további feladatok is várnak rájuk, mint például a HD minőségű adások készítése.

Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgató-helyettese az MTI-nek a digitális átállás előnyeiről elmondta: a közszolgálati csatornák számára nagy lehetőséget jelent, hiszen eddig ahol csak analóg sugárzás volt, csupán egy közszolgálati és két kereskedelmi csatornát láthattak a nézők. Most azonban a hét ingyenesen, digitálisan fogható adásból már négy közszolgálati.

Beszélt arról, hogy fontos a jó minőség, és most már idegen nyelven is lehet nézni műsorokat, amelyek kínálatát a jövőben folyamatosan bővítik. Fontos előny az is, hogy ennek kapcsán az országosan kiépített helyi televíziókra támaszkodó tudósítói hálózat is jelenős technikai fejlődésnek indulhat - tette hozzá.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott