Ugrás a tartalomra

Digitális átállás – Október 31-én zárul a második ütem

Digitális Átállás logoOktóber 31-én zárul az Országos Digitális Átállás második üteme. Az ország északkeleti és délnyugati területén leáll az analóg földi televíziós műsorsugárzás, és ettől kezdve csak a korszerűbb digitális adás lesz fogható a földi műsorszórásban – tájékoztatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatója az MTI-t pénteken.

A második ütemben a sötétebb színnel jelzett területeken is megszűnik az analóg vétel lehetősége, bár látható olyan terület is, melyet az első ütemben már lekapcsoltak, de még jelenleg is elérhető az analóg vétel távolabbi telephelyekről (katt a képre a nagyobb méretért):

Analóg lekapcsolás második ütem térkép

Az átállásban érintett, kizárólag az analóg adásokat vevő nézők október 1-jétől már egy visszaszámlálót és a digitális átállás logóját is láthatják a képernyőjükön – közölte Zsuppán Attila.

Az átállás érintettjeinek képernyőjén megjelent az NMHH ingyenes hívható telefonszáma is (06-80-38-39-40), és a képernyő alján továbbra is fut az átállás időpontjára és a teendőkre figyelmeztető üzenet.

A figyelemfelhívást csak azok a nézők látják, akik kizárólag a hagyományos, analóg adásokat fogják, vagyis csak az M1, az RTL Klub és a TV2 műsorait látják előfizetési díj nélkül, szoba- vagy tetőantennával. Nekik a továbbra is ingyenes tévézéshez a meglévő készülék mellé be kell szerezniük egy jelátalakító készüléket, más néven set-top-boxot, illetve egy új szoba- vagy tetőantennát.

Ugyanakkor azok, akik az ingyenesen fogható hét csatornánál is többet szeretnének nézni, előfizethetnek bármelyik kábeltelevíziós, műholdas, IPTV-s vagy digitális földfelszíni szolgáltató csomagjára.

Felhívják a figyelmet arra, hogy az NMHH a második ütemben érintett területeken élő szociálisan rászoruló háztartásokban is ingyenesen szereli be a digitális vevőberendezéseket. Az érintett területen 56 ezer háztartásban szerelték már be a set-top-boxokat és az antennákat a hatóság szakemberei.

Az ehhez kapcsolódó állami támogatás az átállás után még 30 napig, november 30-ig igényelhető a hatóságnál – közölte Zsuppán Attila.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott