Ugrás a tartalomra

Egy éve zárult a digitális átállás

Digitális Átállás logoAz alapos előkészítésnek köszönhetően zökkenőmentesen zajlott a digitális átállás, és mára milliónál is több honfitársunk léphetett be egy digitális korszakba – mondta el Solymár Károly Balázs infokommunikációért felelős helyettes államtitkár 2014. november 4-én, a digitális televíziózásra való átállás első évének tapasztalatait összegző sajtótájékoztatón, Budapesten.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára beszédében jelentős eredményként értékelte, hogy Magyarországon európai viszonylatban is kiemelkedő színvonalon, fennakadások nélkül sikerült véghezvinni a digitális átállást. Solymár Károly Balázs kitért arra is: az internet térnyerése mellett is változatlanul a televízió jelenti a magyar háztartások számára az egyik legnépszerűbb csatornát a tájékozódásra, a kulturális értékekhez való hozzáférésre és a szórakozásra. Ezért különösen fontos, hogy az NMHH és az Antenna Hungária munkatársai senkit nem hagytak hátra, szakembereik a rászorulók számára is beszerelték a vételhez szükséges technikai eszközöket. Az infokommunikációért felelős helyettes államtitkár szerint a digitális televíziózással igénybe vehető új szolgáltatások arra sarkallhatják az állampolgárokat, hogy ne távolságtartással, hanem érdeklődéssel kezeljék a technika legújabb vívmányait, ez az érdeklődés pedig lendületet adhat a digitális írástudás térnyerésének is.

Aranyosné Dr. Börcs Janka, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság főigazgatója elmondta: közel 800 000 háztartás állt át zökkenőmentesen a digitális televíziózásra, közülük 150 000 rászoruló háztartás állami segítséget kapott a váltáshoz. "Büszkék vagyunk rá, hogy lehetőségünk volt ennyi embernek segíteni, és örülünk, hogy elértük célunkat, és senki sem maradt TV-műsor nélkül az átállást követően" – hangsúlyozta a főigazgató.

Kápolnai András, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója beszédében úgy fogalmazott: a digitális átállásnak köszönhetően korszakváltás történt a televíziózásban. A vezérigazgató emlékeztetett: a legfontosabb változás, hogy a korábbi három helyett nyolc ingyenes TV-csatornát érnek el a nézők, és a digitális tartalom is jelentősen kibővült. Jobb lett a képminőség, a három közszolgálati csatorna esetében HD minőségben ingyenesen érhetőek el a műsorok – tette hozzá Kápolnai András.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott