Ugrás a tartalomra

Egyre több a feliratos műsor a televízióban

TV setA műsorfolyam 56 százalékát látták el felirattal vagy jeltolmáccsal a közszolgálati tévék és a két nagy kereskedelmi csatorna 2013 első negyedévében, ami a tavalyi 45 százalékhoz képest jelentős előrelépés – derül ki a Médiatanács 2013. július 3-i ülésén tárgyalt tanulmányból. A hallási fogyatékkal élők akadálymentes televíziózási lehetőségeit szemléző jelentés ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy gyakori a pontatlan, hiányos, a látottakhoz képest akár percekkel elcsúszó feliratozás.

Tovább nőtt a segédlettel ellátott műsorórák száma, az előírt napi nyolcórányi feliratos vagy jeltolmácsolással ellátott műsoridőhöz képest a vizsgált tévécsatornák jóval nagyobb mértékben, programidejük 56 százalékában sugároztak akadálymentesített műsort. A leghosszabb időtartamban az M2 és a Duna TV vetített segédletes műsorokat, napi átlagban 15 órán, illetve 14 és fél órán keresztül. A tavalyi első negyedévben a csatornák átlagosan napi 45 százaléknyi műsoridő feliratozásáról vagy jeltolmácsolásáról gondoskodtak.

A jelentés szerint színesedett a segédletes tévéműsorok műfaji kínálata: több kulturális, szórakoztató, vallási és gyermekműsor szerepelt a palettán; a leggazdagabb választékot e tekintetben az M1 ajánlotta. Ugyanakkor a feliratozás minőségének javítása terén még igen sok feladat vár a csatornákra. Az anomáliák nagy számban és halmozottan fordulnak elő a több perccel elcsúszó felirattól a nem szöveghű tartalmakon át a teljes műsorrészek felirathiányáig. A médiaszolgáltatók teljesítménye nem egyenletes, a jobb minőségű feliratozást produkáló időszakokat gyakran visszaesés követi.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségével együttműködve ellenőrzi a szabályok betartását. Ennek keretében hét hallássérült munkatárs rendszeresen ellenőrzi a felirat vagy jeltolmácsolás meglétét vagy hiányát, illetve pontosságát. Az elemzés ezúttal 2013 első negyedévéből 72 műsornap 1617 műsoróráját vizsgálta az MTV, a M2, a Duna TV, a Duna World, az RTL Klub és a TV2 csatornákon. A törvény szerint a közszolgálati és a nagy kereskedelmi tévécsatornáknak a 6 és 24 óra között sugárzott programidőből 2013-ban naponta legalább nyolc órán át kell a műsorokat segédlettel ellátni. Jövőre ez az időtartam tíz órára nő.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott