Ugrás a tartalomra

Elindították a MaNDA TV-t

MaNDA TV logoA Párbeszéd a magyar közművelődésért címmel tartott rendezvényen Szőcs Géza kulturális államtitkár elindította a MaNDA TV első adását, amely rendhagyó, online, kétnaponta jelentkező kulturális híradó lesz.

Az államtitkár indította el az úgynevezett MaNDA TV-t, amelyet a politikus az egykori alexandriai könyvtárhoz hasonlított. Magyarázatképp hozzátette: a kétnaponta frissülő kulturális híradó nem hagyományos televízió lesz, céljuk hogy a magyar kultúrára vonatkozó összes fontos tudást, ismeretet összegyűjtsék. "Egy olyan könyvtárat hozunk létre, amely lerombolhatatlan, fölégethetetlen" - fogalmazott Szőcs Géza, kiemelve, hogy a MaNDA TV mindenki számára ingyenesen hozzáférhető. Megjegyezte, a műsorfolyam szinte ingyen készült, lelkes csapattagok áldozatkész munkájából.

Lovas Lajos, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet főigazgatója az MTI-nek adott elmondta, a MaNDA TV első "adását" archív felvételekből állították össze, látható például az első magyar science fiction film, a Karády Katalin főszereplésével készült 1942-es Szíriusz, valamint archív híradók, reklámok is.

"Rengeteg anyagot készítettek a munkatársaink is" - tette hozzá a főigazgató, aki közölte, a csapatot jelenleg körülbelül tízen alkotják, de sok felvételt kaptak művészektől is. Látható például a Kelemen Quartet koncertje, Berecz András mesemondó, aki az RS9 Színházban lépett föl. A műsorok között régi Cseh Tamás felvételek is megtekinthetők, ugyanis január 22-én ünnepelte a születésnapját az énekes-dalszerző. Horváth Iván irodalomtörténész pedig egy József Attila-kéziratot mutat be a most megjelent könyvéből.

Lovas Lajos kiemelte: elkészült a mandarchiv.hu is, amely a MaNDA központi felülete lesz. "Két kereső már elérhető, de célunk, hogy valamennyi közgyűjteményi adatbázis az oldalon keresztül elérhető legyen" - magyarázta.     Most a magyar játékfilmkereső indult el, de kereshetővé vált a Petőfi Irodalmi Múzeum honlapján lévő Digitális Irodalmi Akadémia is. "Emellett szórakoztató-nevelő tartalmakat állítunk elő, március 14-én például elindul a digitális történelemóránk" - tette hozzá.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott