Ugrás a tartalomra

Elindult az MLSZ TV archív csatornája

MLSZ TV Archív logoAz Aréna Pláza mozijának VIP termében tartott sajtótájékoztatón jelentette be a Magyar Labdarúgó Szövetség új, archív felvételeket feldolgozó Youtube-csatornájának elindítását. A sajtótájékoztató végén a meghívott futball-legendák, Mészöly Kálmán, Dunai Antal és Nyilasi Tibor engedett betekintést néhány kedves történet erejéig a meccsek hátterébe.

A szövetség fontos feladata a magyar futballmúlt dokumentálása, és míg a könyvek és egyéb kiadványok tekintetében ez a munka jól halad, időszerűvé vált a mozgóképek archiválása is. Sajnos az 1970-es és 1980-as évek archivált anyagai meglehetősen hiányosak, így talán ez az utolsó pillanat, amikor még megmenthetőek a magyar futballtörténelem legemlékezetesebb góljai mozgóképen.

A munka két évvel ezelőtt kezdődött el, a mérkőzések összegyűjtésében és listázásában a legfőbb forrást a szövetség fő partnere, az MTVA jelentette, de külföldi partnerek (Francia TV, BBC) és szorgalmas gyűjtők segítségével sikerült olyan felvételeket is megszerezni, melyek itthon már elvesztek.

Korábban a mérkőzéseknek csak egy részét közvetítette a televízió, ezeknek a felvételeknek a 95 százaléka már a szövetség birtokában van. A rengeteg anyag feldolgozása egy évig tartó folyamatos munkát jelent, így várhatóan az összes meglévő archív mérkőzés 2016 elejére lesz elérhető az MLSZ TV Archív Youtube-csatornán. A folyamatos feltöltésekről az mlsz.hu hetente egy cikkben számol be. Az új csatornán közel 4000 mérkőzés lesz elérhető, ebből 266 teljes válogatott meccs és több mint 300 összefoglaló az 1930-as évektől egészen napjainkig. A „kezdőcsomag” 60 válogatott összefoglalót, 12 teljes mérkőzést, és 27 klubmeccset tartalmaz, így olyan különleges összecsapásokat élhetünk át újra, mint az ’54-es vagy a ’66-os vébé meccseit, az itthon soha nem vetített argentin-magyart 1991-ből, a Videoton 1984/1985-ös UEFA-kupa menetelését, vagy az oldalra a napokban felkerülő NSZK-Magyarország (0-1) mérkőzést 1985-ből.

A csatorna oldalán a videók kereshetőek, illetve lejátszási listákba vannak rendezve. Érdemes feliratkozni a csatornára, hiszen így minden érdeklődő e-mailben kap értesítést a frissítésekről.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott