Ugrás a tartalomra

Elkezdődött az országos digitális átállás

Digitális Átállás logo2012. október 31-én, szerdán Barcson Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke, Piller András, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója és Karvalics Ottó polgármester közös sajtótájékoztatón indították el az országos digitális átállás folyamatát.

A digitális átállás során legkésőbb 2014. december 31-ig az analóg műsorterjesztés helyébe a digitális műsorterjesztés lép. A tévénézők számára az átállás az eddig megszokott három csatorna (m1, RTL Klub, TV2) mellett plusz négy tévécsatorna és három rádió ingyenes vételét teszi lehetővé. A digitális vétel emellett jobb kép- és hangminőséget biztosít, és olyan kiegészítő szolgáltatások igénybe vételét is lehetővé teszi, mint az elektronikus műsorújság vagy a gyermekvédelmi zár, amellyel a kiskorúak számára nem ajánlott csatornák kódolhatók.

Az átálláshoz szükséges technikai feltételek megteremtésében az állam minden rászoruló jogosult számára támogatást ad.

Szalai Annamária a digitális átállás biztonságos megvalósításáért felelős Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke elmondta: „Az átállás során az NMHH kiemelt figyelmet fordít azokra, akik saját erejükből nem tudják beszerezni a korszerűbb televíziózáshoz szükséges eszközöket. A jogosultak számára a digitális adás vételéhez szükséges berendezéseket és a beszerelésben segédkező szakembereket biztosítunk. Hatóságunk feladata, hogy a tájékozódáshoz, a tudáshoz és a kulturális értékekhez való szabad hozzáférés lehetőségét a televíziókészülékeken keresztül is egyenlő eséllyel tegye elérhetővé mindenki számára. Önhibáján kívül senki nem maradhat televízióadás nélkül, sehol nem sötétülhet el egyetlen tévéképernyő sem.”

Piller András az Antenna Hungária vezérigazgatója kifejtette, az Antenna Hungária a digitális földfelszíni műsorszórás szolgáltatásával a lakosság 98 százalékát eléri. Mint mondta, az AH felkészült arra, hogy a digitális átállás biztonságosan megtörténjen. „Mindent megteszünk azért, hogy a televíziónézők ne maradjanak televíziós szolgáltatás nélkül a digitális átállás során sem. A folyamat biztonságát a legkiválóbb szakemberek és a legmodernebb technológia csatasorba állításával támogatjuk” – tette hozzá a vezérigazgató.

Karvalics Ottó, Barcs polgármestere sikeresnek ítélte az NMHH a városban végrehajtott tesztprogramját, és kiemelte azt a segítséget, amit a rászoruló jogosultak kaptak a hatóság részéről.

„A hatóság képviselői és a szereléssel foglalkozó szakemberek szinte házról házra járva térképezték fel a rászorulókat. Barcson háromszázötven, a kistérség teljes területén pedig félezer háztartásban ingyenesen szerelték be a digitális televíziózáshoz szükséges berendezéseket” – mondta a polgármester.

Karvalics Ottó köszönetet mondott a város polgárainak is, akiknek a segítségével értékes tapasztalatra tehettek szert a szakemberek az országos átállás zökkenőmentes lebonyolításához.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott