Ugrás a tartalomra

Északkelet-Magyarországon folytatódnak a digitális televízióadó áthangolások

Digitális Átállás logoA november 7-e, csütörtöki áthangolás a tokaji, kazincbarcikai, sályi, sátoraljaújhelyi és nyíregyházi adótorony vételkörzetében élő tévénézőket érinti. Az áthangolás napján a tévékészülékeken reggel 8 és este 18 óra között nem lesz látható semmilyen műsor, mivel az adótornyokban erre az időre leáll a sugárzás. Az adásszünet nem jelenti sem az antenna, sem a tévékészülék, sem a set-top-box hibáját. A vevőkészülékek (set-top-box, digitális televízió) újrahangolása után a nézők a megszokott minőségben élvezhetik tovább a digitális adásokat.

A digitális átállás második ütemében érintett területeken az adóállomások áthangolása több szakaszban zajlik. A folyamat november 5-én indult és 28-án  Sopronban és Kőszegen zárul. Az adók az áthangolás után más frekvencián fogják sugározni a tévéműsorokat, ezért a digitális adások vételére alkalmas készülékeket (tévék, set-top-boxok) újra kell hangolni, hogy láthatóak legyenek a megszokott tévécsatornák.

Egyes készülékek automatikusan megkeresik a megváltozott frekvencián a csatornákat, de előfordulhat, hogy a nézőknek maguknak kell elindítani az újrahangolást, ha azt tapasztalják, hogy egyes csatornák nem foghatók a megszokott helyen. Az áthangolás csak a vevőkészülékeket érinti, a digitális adók lefedettségi területét nem, ezért nem szükséges a vevőantenna pozíciójának, irányának megváltoztatása. Az áthangolás és a vevőkészülékek helyes beállítása után minden eddigi televíziós csatorna továbbra is a megszokott kép- és hangminőségben lesz fogható.

Az áthangolások csak azokat érintik, akik szoba-, vagy tetőantennával, illetve set-top-box-szal (vagy a digitális adások vételére önmagában alkalmas modern tévékészülékkel) fogják a földi sugárzású digitális adásokat. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy tájékoztató levélben és telefonon is értesíti a szükséges teendőkről azokat, akiknél az állami támogatás keretében szerelte be a vételi eszközöket. Az NMHH által beszerelt eszközök magyar nyelvű útmutatója elérhető a digitalisatallas.hu honlapon is, ahol az áthangolás menüpont alatt arról is tájékoztatást kaphat mindenki, hogy települése mikor lesz érintett a frekvenciacserében. Ezen kívül a 06 80 38 39 40-es, ingyenesen hívható zöld számon is segítséget kérhetnek  a nézők.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott