Ugrás a tartalomra

Fél évvel prolongálták a közmédia műholdas SD sugárzását

MTVA logoAz eddigi tájékoztatásoknak megfelelően az MTVA az Eutelsat 9A műholdon a kötelezően továbbítandó közmédia SD csatornák sugárzását le fogja állítani. Lényegi változás, hogy a tervezett időpont (2014. december 31.) helyett csak 2015. június 30-án kerül sor a végleges lekapcsolásra.

Ez a fél éves időszak további felkészülési, átállási időt jelent a kábeltelevíziós műsorterjesztők számára. A lekapcsolást követően a műsorjelek DVB-S2 modulációval, MPEG-4 HD formátumban lesznek elérhetőek, a jelenleg is üzemelő 11.958 MHz-es frekvencián. A változás az M3 csatornát nem érinti.

HD transzponder feladóállomás váltás

2014. december 15-én 10:00 órai kezdettel a műholdas jelfeladást (HD csatornák és M3, továbbá rádióadók, azaz a 11.958 MHz-en elérhető jelek) és titkosítást végző szolgáltató megváltozik (Hello HD/evision/AustriaSat helyett Hungaro DigiTel). Ennek részeként 10:00-11:00 óra között egy rövid adásszünet lesz, illetve az átállás során elképzelhető még néhány kimaradás. Erről az átállást megelőzően a képernyőn tájékoztatást fognak adni a nézők számára is. Az átállást követően elképzelhető, hogy a kábelszolgáltatóknak egyes fejállomási berendezéseiket újra kell indítaniuk. A leállás érintheti azokat az IP-transzport szolgáltatókat is, akik a jelet erről a jelforrásról veszik, de nem érinti az SD multiplexet, illetve a MinDigTV platformot.

Conax kártyacsere

A szolgáltatóváltáshoz kapcsolódik, hogy a titkosítási rendszer is megváltozik. Továbbra is Conax CAS7 marad és nem lesz párosítva berendezéssel, modullal, minden régi kártya díjmentesen cserére kerül. A kártyacserét nagyrészt postai úton bonyolítják le, mely a mai nappal megkezdődött.

Az új kártyákon MTVA logó látható, illetve a 2015 évszám, a sorozatszámuk 021-gyel kezdődik. A régi (évszámjelölés nélküli MTVA logós, vagy a 2011-ben kiadott Hello HD-s, vagy ezüst színű) kártyák átmenetileg még használhatóak maradnak, de ésszerű határidőn belül érdemes kicserélni az újra.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott