Ugrás a tartalomra

Felmérték a digitális átállás hatásait a horvátországi magyarok körében

TV setA magyarországi digitális átállás horvátországi hatásairól ír az Új Magyar Képes Újság horvátországi magyar hetilap csütörtöki számában.

A Média Hungarica  Művelődési és Tájékoztatási Intézet, valamint a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) megbízásából decemberben készült egy felmérés a magyar tévécsatornák digitális átállásának horvátországi hatásairól.

A hetilapnak Kriják Krisztina, a Media Hungarica igazgatója elmondta, tizenkét települést vizsgáltak Szlavóniában és Baranyában, olyanokat, ahol a magyar lakosság aránya eléri az ötven százalékot. Minden településen ötven háztartást mértek föl.

Eszerint a megkérdezettek 29 százaléka műholdas szolgáltatón keresztül nézte decemberben a magyar csatornákat, ez a szolgáltató - az egyetlen horvátországi, amelynek kínálatában volt magyar csomag - azonban januártól megszüntette azt. A megkérdezettek 23 százaléka fogta a digitális földfelszíni adást, 34 százalékuk nem tudta nézni, de szerette volna, 14 százalék pedig nem tudta nézni, de nem is igényelte.

A felmérés szerint Karancson, Sepsén, Csúzán, Vörösmarton és Kiskőszegen egyszerű vevőkészülékkel és tetőantennával sem fogható mindenhol a magyar földfelszíni sugárzás. A többi településen fogható. Ahol nem fogható, ott jobb minőségű antennát kell, esetleg jelerősítőt kell venni.

Kriják Krisztina az interjúban megjegyezte, hogy némi befektetésre szükség van az átálláshoz. A kutatás tapasztalatai szerint a képernyő elsötétülése után "hisztériahullám" kezd lenyugodni. Egyre több tévészerelő hirdeti magát, és egyre több megoldást lehet találni arra, hogy valamilyen módon magyar csatornákhoz lehessen jutni - tette hozzá.

Az igazgató "elképesztőnek" nevezte, hogy mindez megtörténhetett. A horvát műholdas szolgáltató lépését felfoghatatlannak nevezte, hiszen ötezer háztartásról van szó, amelyek előfizettek a magyar csatornákra. Mind a Média Hungarica, mind a HMDK több horvát műholdas szolgáltatóval is felvette a kapcsolatot tavaly a magyar csatornák ügyében, de egyik helyről sem jött válasz a leveleikre.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott