Ugrás a tartalomra

Fokozatos analóg lekapcsolást tervez az NHH

DVB-T logo„Kik a nyertesei az analóg lekapcsolásnak?” címmel tartott előadást dr. Rozgonyi Krisztina, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke kedden a Média Hungary konferencián. A médiaszakma egyik legjelentősebb hazai fórumán az NHH elnöke beszámolt a digitális átállás folyamatának jelenlegi helyzetéről, vázolta a hátralévő feladatokat és ismertette, hogy a hatóság fokozatosan, összehangolt menetrend alapján akarja 2011 végéig lekapcsolni a magyarországi analóg földfelszíni sugárzást.

A digitális átállás keretében 2011 végéig megszűnik a jelenlegi analóg földfelszíni televízió vételi mód és helyébe a jobb kép- és hangminőséget, nagyobb szolgáltatásválasztékot nyújtó, a korlátos erőforrással, az ország számára rendelkezésre álló frekvenciakészlettel való hatékonyabb gazdálkodást lehetővé tevő digitális földfelszíni televíziózás lép. Mindez azt jelenti, hogy a jelenleg még a földfelszíni analóg adást nézőknek legkésőbb 2011 végéig valamelyik másik televíziózási módra kell áttérniük – mondta a Média Hungary konferencián tartott előadásában Rozgonyi Krisztina. Az analóg lekapcsolás céldátuma a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló 2007-es törvény (Dtv.) szerint 2011. december 31-e.

A folyamat sikeres lebonyolítása érdekében meg kell határozni és a kellő időben nyilvánosságra kell hozni az országos analóg adók lekapcsolási területeit és időpontját a fokozatos és összehangolt elveknek megfelelően. Ezzel párhuzamosan a lakosság digitális földfelszíni műsorszórási ellátottságát (lefedettség) és a digitális vételre alkalmas készülékkel rendelkező háztartások arányát is pontosan fel kell térképezni. Az NHH Tanácsának álláspontja szerint - a nemzetközi tapasztalatoknak megfelelően - az analóg lekapcsolást fokozatosan hajtjuk végre, lehetőséget adva ezzel az összes érintettnek, hogy a lekapcsolási időpontok ismeretében választani tudjanak a lehetséges digitális megoldások között – húzta alá előadásában a hatóság elnöke. Ennek megfelelően az NHH egy olyan többlépcsős menetrend véglegesítését végzi, amelynek során a közszolgálati és a kereskedelmi műsorok analóg adóinak lekapcsolására összehangoltan kerül sor.

A hatóság felmérései szerint jelenleg mintegy 800-820 ezer háztartásban, vagyis a magyar lakosság hozzávetőleg egyötödénél elsődleges a szoba- vagy tetőantennás földfelszíni vételi mód. Ezek a háztartások a digitális átállás elsődleges érintettjei, hiszen ők a jelenlegi országos földfelszíni tévécsatornákat, köztük a közszolgálati televíziót is csak ilyen módon érik el. Számukra a fokozatos lekapcsolás a megnyugtató megoldás, amelynek előnye egyebek közt, hogy az első lekapcsolás tapasztalatai felhasználhatóak a később átálló területeken; az osztott igénybevétel miatt kisebb erőforrásteher (pl. call center, szerelőkapacitás, eszköz-hozzáférhetőség) jelentkezik, ezáltal magasabb színvonalú támogatás biztosítható.

Az NHH által kiválasztott megoldás biztosítja, hogy a lakosság megfelelően felkészült legyen a lekapcsolásra, azaz ismerje annak időpontját, tudja, hogy milyen lehetőségei vannak az analóg vétel pótlására, tisztában legyen azzal, mire van szükség a digitális vételhez. Az, hogy a kijelölt adókörzetekben egyszerre „sötétül el” mindegyik földfelszíni analóg adás szintén a fogyasztók érdekeit szolgálja, hiszen így könnyebben értelmezik a lekapcsolást, érzékelik, hogy egy fejezet véget ér a hazai televíziózás történetében. A fokozatos átállás az adófizetők számára is előnyös megoldás, hiszen az így lerövidülő simulcast – azaz a párhuzamos analóg és digitális sugárzási idő - költségvetési megtakarítást eredményez a közszolgálati televíziók műsorterjesztési díjaiban. Végül, de nem utolsó sorban a piaci szereplők is élvezhetik a többlépcsős lekapcsolási menetrendet, hiszen ez számukra is kiszámítható, tervezhető környezetet biztosít.

A technikai részletek kidolgozása és nyilvánosságra hozatala mellett még egy fontos feltétel megteremtésére hívta fel a figyelmet dr. Rozgonyi Krisztina, az NHH elnöke. „A következő időszakban meg kell oldani, hogy rászorultság esetén még a lekapcsolás előtt rendelkezésre álljon egy olyan támogatott konstrukció, amellyel az érintettek tisztában vannak.”

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott