Ugrás a tartalomra

Frekvenciacserék negyven digitális földfelszíni televíziós telephelyen

Antenna Hungária logoA Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az Európai Unió határozatának megfelelően, a „digitális hozadék” sáv felszabadítása céljából folytatja a 790-862 MHz-es frekvenciatartomány (UHF 61-69 csatornák) kiürítését. Ennek érdekében az NMHH a frekvenciacserék utolsó lépcsőjeként negyven digitális földfelszíni televíziós telephelyet illetően frekvenciacserék végrehajtását rendelte el. Az Antenna Hungária a frekvenciacseréket novemberben hajtja végre, melyek érintik az ingyenes MinDig TV és a fizetős MinDig TV Extra digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások vételét is.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az Európai Unió határozatának megfelelően a „digitális hozadék” sáv felszabadítása céljából folytatja a 790-862 MHz-es frekvenciatartomány (UHF 61-69 csatornák) kiürítését. Ennek érdekében a folyamat utolsó lépcsőjeként az NMHH negyven digitális földfelszíni televíziós telephelyet illetően frekvenciacserék végrehajtását rendelte el.

Az Antenna Hungária az összesen 54 frekvenciát érintő cseréket 2013 novemberében hajtja végre, melyek érintik az ingyenes MinDig TV és a fizetős MinDig TV Extra digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások vételét is. Budapest, Csongrád, Komárom-Esztergom és Veszprém megyék kivételével az összes többi megye részben vagy egészben érintett a frekvenciacserékben. 14 körzetben a MinDig TV ingyenes közszolgálati csatornáit, míg 40 esetben a MinDig TV ingyenes kereskedelmi csatornáit, valamint a MinDig TV Extra Alapcsomagját érintő frekvencia változik.

Az Antenna Hungária tervei szerint a digitális adók áthangolására a táblázatban megjelölt napokon kerül sor, a munkák miatt néhány órán keresztül szünetel a digitális sugárzás, tehát a MinDig TV és MinDig TV Extra televízió- és rádió-csatornák nem lesznek elérhetők.

A negyven felsorolt telephelyen kívül a következő nyolc adónál is néhány órán keresztül szünetel a MinDig TV és MinDig TV Extra csatornák sugárzása:
november 5.: Szilvásvárad, Domaháza, Felsőgagy, Gömörszőlős, Hernádpetri, Kissikátor és Parasznya; november 14.: Mecseknádasd.

A frekvenciacserékkel érintett körzetekben a változást követően újra kell hangolni a digitális földfelszíni vevőeszközöket (DVB-T MPEG-4 dekóder vagy integrált televíziókészülék), melyet a digitális adók visszakapcsolása (16 vagy 18 óra) után kell elvégezni. A készülékek többségénél manuálisan kell elindítani az újrahangolást, amennyiben a néző azt tapasztalja, hogy egyes csatornák nem jelennek meg a csatornalistában.

A frekvenciacserék nem érintik a digitális adók lefedettségi területét, tehát nem szükséges a vevőantenna pozíciójának, irányának megváltoztatása.

A frekvenciacserékben érintett telephelyek és a cserék időpontjai a következők (katt a nagyobb méretért):

2013. novemberi frekvenciacserék - Táblázat

A MinDig TV és MinDig TV Extra szolgáltatások vétele: a frekvenciacserék által érintett adókörzetek (tetőantennás vétel, érintett adók által legjobban lefedett területek, katt a nagyobb méretért):

2013. novemberi frekvenciacserék - Térkép

A frekvenciacsere okozta kellemetlenségért minden érintett televíziónéző szíves elnézését kérjük, és köszönjük megértésüket. A változásokkal kapcsolatban további információ a MinDig TV honlapon és ingyenes telefonszámán: 06-80-90-99-00, valamint a MinDig TV Extra honlapon és call center számán: 1211 kapható.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott