Ugrás a tartalomra

Frekvenciacserék tizenegy digitális földfelszíni televíziós adónál

Antenna Hungária logoA Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az Európai Unió határozatának megfelelően, a „digitális hozadék” sáv felszabadítása céljából megkezdi a 790-862 MHz-es (UHF 61-69 csatornák) frekvenciatartomány kiürítését. Ennek érdekében az NMHH 11 digitális földfelszíni televíziós telephelyet illetően frekvenciacserék végrehajtását rendelte el. Az Antenna Hungária a frekvenciacseréket 2012. október-november folyamán köteles végrehajtani, melyek érintik az ingyenes MinDig TV és a fizetős MinDig TV Extra digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások vételét is.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság az Európai Unió határozatának megfelelően a „digitális hozadék” sáv felszabadítása céljából megkezdi a 790-862 MHz-es (UHF 61-69 csatornák) frekvenciatartomány kiürítését. Ennek érdekében a folyamat első lépcsőjeként az NMHH 11 digitális földfelszíni televíziós telephelyet illetően frekvenciacserék végrehajtását rendelte el.

Az Antenna Hungária a frekvenciacseréket 2012. október-november folyamán köteles végrehajtani, melyek érintik az ingyenes MinDig TV és a fizetős MinDig TV Extra digitális földfelszíni televíziós szolgáltatások vételét is. Mind a 11 esetben változik a ’C’ jelű multiplex frekvenciája, amelyen a MinDig TV ingyenes kereskedelmi csatornái, valamint a MinDig TV Extra Alapcsomagjának csatornái találhatók. További 3 körzetben az ’A’ jelű multiplex frekvenciái is megváltoznak, ez a változás a MinDig TV ingyenes közszolgálati csatornáit érinti.

A frekvenciacserét követően, 2012. október 31-én a Hatóság döntése alapján lekapcsolásra kerül a barcsi analóg M1 átjátszóadó, ezt követően földfelszíni módon a közszolgálati csatornákat kizárólag digitális földfelszíni vétellel lehet továbbra is elérni a városban. Gerecse esetében a frekvenciacsere érinti az analóg M1 sugárzását, az eddigi UHF 46-os csatorna helyett az UHF 36-os csatornán lesz elérhető az M1 adása analóg vétellel. Tatabányán az analóg TV2 esetében lesz frekvenciacsere, itt az eddigi UHF 26-os csatorna UHF 52-es csatornára változik.

A frekvenciacserékkel érintett körzetekben a változást követően újra kell hangolni a digitális földfelszíni vevőeszközöket (DVB-T MPEG-4 dekóder vagy integrált televíziókészülék). A készülékek egy része ezt automatikusan elvégzi, kis részüknél azonban manuálisan kell elindítani az újrahangolást, amennyiben a néző azt tapasztalja, hogy egyes csatornák nem jelennek meg a csatornalistában.

A frekvenciacserék tíz telephely esetében nem érintik a digitális adók lefedettségi területét, ezekben az esetekben tehát nem szükséges a vevőantenna pozíciójának, irányának megváltoztatása. Gerecse adókörzet kis részén a frekvenciacsere azonban érinti az adó lefedettségi területét is, ezért néhány, az adókörzet határán fekvő település esetében a digitális földfelszíni adások vételéhez át kell állni más adó vételére (pl. Kab-hegy, Budapest, Győr, Nagy-Hideg-hegy, Dorog, Zirc). Ehhez a vevőantennát át kell forgatni a további vételt biztosító digitális adó irányába és ezt követően újra kell hangolni a vevőkészüléket.

A hírhez kapcsolódó frekvenciatáblázatok és térképek megtekinthetők Facebook oldalunkon!

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott