Ugrás a tartalomra
4iG logo

Globális szolgáltatók közé léphet a 4iG az űrtávközlésben

Előzetes megállapodást kötött a 4iG Nyrt. és két leányvállalata, a Hungaro DigiTel Kft., valamint a CarpathiaSat Zrt. a műholdszolgáltató Space-Communication Ltd.-vel annak érdekében, hogy zártkörű tőkeemeléssel 51 százalékos tulajdont szerezzen az izraeli tőkepiaci társaságban. Az ügylet részleteiről szóló nem kötelező érvényű megállapodást a felek a budapesti, valamint a tel-avivi értéktőzsdén is bejelentették. A Spacecom négy geoszinkron műholdból álló flottát tulajdonol, illetve üzemeltet különböző orbitális pozíciókban (AMOS 3, AMOS 4, AMOS 7 és AMOS 17). Az izraeli társaság világszerte kínál sugárzott, valamint szélessávú műholdas szolgáltatásokat ügyfeleinek. A 65 munkavállalóval rendelkező SpaceCom részvényeivel a Tel-Avivi Értéktőzsdén kereskednek. A társaság árbevétele 2020-ban 88 millió USD, EBITDA-ja pedig 52 millió USD volt. A társaság jelenleg 300 millió USD értékű szerződésállománnyal rendelkezik.

 

„Bízom benne, hogy a SpaceCommal kötött előzetes megállapodást követően, még az ősszel eredményesen zárhatjuk az ügyletet, amely egyben azt is jelentené, hogy a 4iG csoport sikeresen végrehajtotta első nemzetközi akvizícióját. A tranzakciót nem csak cégcsoportunk növekedésében gondolom meghatározónak, hiszen egy olyan megállapodást készítünk elő, amely Magyarország számára is új kapukat nyithat az űriparban, illetve az űrtávközlés területén.” – mondta a mai bejelentést követően Jászai Gellért, a társaság elnök-vezérigazgatója. „A Spacecom évtizedes technológiai tapasztalata, innovatív megoldásai, globális piacismerete, valamint szakembergárdája nagymértékű támogatást biztosíthat a CarpathiaSatnak az első magyar kereskedelmi műhold fejlesztéséhez, illetve pályára állításához. Így az akvizíció a tudástranszfer, valamint a nemzetközi stratégiai együttműködések kialakítása szempontjából is fontos lépés számunkra” – hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

 

Az előzetes megállapodás értelmében a 4iG és leányvállalatai a zártkörű tőkeemeléssel abszolút irányító többségi tulajdont szereznének az izraeli társaságban. Az akvizíció megvalósítása érdekében a 4iG megkezdi a céltársaság átvilágítását, melynek augusztusra várható eredménye alapján tehet végleges ajánlatot Spacecom 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére. A 65 millió USD értékű tranzakció zárása 2021. őszére várható, melynek előfeltétele, hogy a tulajdonszerzéshez a társaság közgyűlése, és az izraeli Kommunikációs Minisztérium is hozzájáruljon.

Kapcsolódó híranyag(ok)
Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott