Ugrás a tartalomra

Hajdú-Bihar megyében már csak két hét van hátra a digitális átállásig

Digitális Átállás logoA digitális átállásban érintett nézők teendőiről és a korszerű televíziózási mód által nyújtott előnyökről tartottak sajtótájékoztatót Kósa Lajossal, Debrecen polgármesterével közösen az átállást végrehajtó Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) vezetői csütörtökön, a megyeszékhelyen. A tájékoztatóval lezárult a hatóság kommunikációs körútja is, amelynek során az érintett önkormányzatokkal együttműködve informálták a szakemberek a helyi lakosságot a digitális átállásról.

„Országszerte már közel 130 ezer háztartásba szereltük be a digitális vételi eszközöket az eddig hozzánk beérkezett több mint 140 ezer jogos igénylésből. Ezek a nézők már sokkal jobb kép- és hangminőséggel tudják nézni a digitális földfelszíni adásokat.” – mondta el Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója. „A támogatott háztartások esetében vagy beltéri vevődekódert, más néven set-top-boxot és antennát, vagy műholdas vételre alkalmas vevőegységet szereltünk be, de a rászorulók választhattak a regisztrált szolgáltatók kedvezményes, támogatott csomagjai közül is.” – emelte ki a kommunikációs igazgató.

Kósa Lajos, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere a sajtótájékoztatón elmondta: „Több mint egy éve kezdtük meg az együttműködést a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal. Ennek célja az volt, hogy mind megyei, mind városi szinten segítsünk azonosítani mindazokat, akik szociálisan rászorultak, és akiknek valószínűleg az átállás erejüket meghaladó anyagi terhet jelentett volna. A hatóság az így összegyűjtött adatok alapján a megyében több mint 41 ezer lakost keresett fel, akik közül 13 401-en éltek is a támogatás nyújtotta lehetőséggel. Debrecen városában a jogosult 6 712 rászorult közül eddig 1 248-an igényelték a vételi eszközöket.”

Hajdú-Bihar megyében több mint 10 ezer helyen már be is fejezték a szerelési munkákat az NMHH szakemberei, és hamarosan eljutnak a még hátralévő címekre is.

Azok a nézők, akik jelenleg valamely kábel- vagy műholdas szolgáltatónál előfizetéssel rendelkeznek, vagy televíziójukban beépített vevődekóder van, esetleg interneten keresztül nézik a tévét, ők közvetlenül nem érintettek az átállásban. Azon televíziónézőknek viszont, akik jelenleg ingyenesen, szoba- vagy tetőantennával fogják az M1, az RTL Klub vagy a TV2 műsorát, fel kell készülniük a technológiai váltásra, és digitális vételi eszközöket kell beszerezniük.

„Október 31-én váltja fel végleg a hagyományos, analóg adást a digitális földfelszíni. Ezután már csak a jóval korszerűbb, kiváló kép- és hangminőséget, HD felbontást, gyermekzárat és elektronikus programújságot nyújtó digitális adás lesz fogható Magyarországon” – jelentette ki Vári Péter. Elmondta, a korábbi 3 csatorna helyett immár 7 lesz fogható, hiszen a Duna TV, a Duna World, az M2 és a most már magyar nyelven is elérhető EuroNews is ingyenesen lesz látható.

„Mindazoknak, akiknek önerőből nem sikerülne a digitális átállást megvalósítaniuk, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság segít. Az erre a célra létrehozott szociális alapú támogatási rendszerünk révén senki sem maradhat televízióadás nélkül” – hangsúlyozta Karl Károly, az NMHH főosztályvezetője. A támogatás keretében a hatóság beszerzi, beszereli és kulcsrakészen adja át a jogosult részére a digitális vételi rendszert.

Az október 31-i technológiai váltás után még 30 napig, november 30-ig igényelhető a támogatás a hatóságtól. Az igénylés feltételeiről és részleteiről a digitalisatallas.hu internetes oldalon és a 06-80-38-39-40-es ingyenes zöldszámon kaphatnak bővebb felvilágosítást az érintettek.

Zsuppán Attila hangsúlyozta: „Senki ne várjon az utolsó pillanatig az átállással vagy az igényléssel, hiszen mind a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, mind a szerelők leterheltsége folyamatosan nő a határidő közeledtével! Az ingyenes digitális földfelszíni vétel már most is elérhető.”

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott