HD özön az ingyenes földfelszíni digitális platformon

TV setMég február elején beszámoltunk arról, milyen változások várhatók az ingyenes földfelszíni digitális platform (MinDig TV) kínálatában az idei év folyamán, azóta sok víz lefolyt a Dunán (a szó szoros és átvitt értelmében is), most áttekintjük, hogy jelen állás szerint mi is fog történni, a közmédia tekintetében.

A legjelentősebb változás, hogy az M2/Petőfi TV továbbra is HD minőségben lesz elérhető, az M4 HD indulásának ellenére, valamint a legutóbbi információk szerint csak jövőre érkező M6 tematikus csatorna is ebben a felbontásban kap helyet az ingyenes kínálatban. Az lehető legnagyobb lefedettség biztosítása érdekében ezek feltehetően az országos "C" multiplexen kerülnek majd sugárzásra. Mivel ennyi szabad kapacitással nem rendelkezik a földfelszíni digitális platform, valószínű, hogy a pay-tv szolgáltatás (MinDig TV Extra) kerül megnyirbálásra (az M6 HD elindulásával egyidőben, az M4 HD bekerülésével a multiplexek átrendezésére lesz csak szükség, ennyi szabad kapacitás még van), de ez annyira nem meglepő, hiszen nemrégiben elhangzott, hogy ennek újrapozicionálása elkerülhetetlen.

A lineáris kínálaton túl a HbbTV szolgáltatását is bővíteni tervezi a közmédia, az MTVA csatornáin elindulhat az úgynevezett "restart" szolgáltatás, amely azoknak kedvez elsősorban, akik csak néhány perccel vagy fél órával késik le kedvenc filmjüket, vagy sorozatukat, így a "restart"-tal (a HbbTV-re alkalmas készülékeken) a program az elejétől kezdve csúsztatással nézhető meg, illetve szintén a HbbTV szolgáltatás keretein belül tervezik egy vágatlan parlamenti közvetítés elindítását is.