Ugrás a tartalomra

Helyi-körzeti földfelszíni televíziók digitális átállása – elindult az igényfelmérés

DVB-T logoMagyarországon a földfelszíni televíziós műsorszórás digitális átállásának véghatárideje 2011. december 31. Eddig az időpontig a földfelszíni analóg televíziós adókat ki kell kapcsolni. Ez a folyamat az országos földfelszíni analóg televíziós műsorszóró hálózatok mellett, 44 helyi műsorszórót is érinti.

Az ország lakosságának jelenleg már mintegy 88 százaléka éri el előfizetési díj nélkül hét televízió, így a közszolgálati m1 digitális földfelszíni (azaz DVB-T) adását, ezért a jogszabályokkal összhangban a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a 2009 őszén megtartott előzetes meghallgatást követően megkezdte a helyi-körzeti földfelszíni műsorszórók pályáztatásának előkészítését.

A 2010. május 11-én, a legérintettebb helyi-földfelszíni műsorszórók részvételével megtartott tájékoztatón az NHH bemutatta azt az igényfelmérő kérdőívet, amelyet azoknak kell kitölteni, akik helyi-körzeti multiplex és adó üzemeltetésére kívánnak pályázni, illetve akik igénybe vennének helyi-körzeti multiplex szolgáltatást. Emellett az NHH egy a helyi-körzeti pályáztatáshoz kapcsolódó háttérinformációkat tartalmazó dokumentumot is közzé tett.

A kérdőíveken beérkezett egyedi igények alapján fogja az NHH – figyelembe véve a hatékony frekvenciagazdálkodás és a méretgazdaságos műsorszórás szempontjait is – elkészíteni a helyi-körzeti digitális földfelszíni pályázattervezetek műszaki tartalmát.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott