Ugrás a tartalomra

Húsz nap múlva Győr-Moson-Sopron megyében is leáll az analóg műsorsugárzás

Digitális Átállás logo2013. július 31-én zárul a digitális átállás első üteme, amikor az ország 14 megyéjében – köztük Győr-Moson-Sopron megyében is leáll a hagyományos analóg tévéadás. Az érintett területek tévénézőinek még húsz napjuk van, hogy felkészüljenek a digitális adások vételére. A teendőkről Győrben tartottak közös sajtótájékoztatót a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakemberei és Fekete Dávid, Győr Megyei Jogú Város alpolgármestere.

„Az átállást nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, hiszen a digitális földfelszíni adások már most is tökéletesen foghatók. Még húsz napig a digitális adásokkal párhuzamosan az analóg műsorsugárzás is működik Győr-Moson-Sopron és másik 13 megye területén, ezután viszont már csak a jobb minőségű digitális adások lesznek foghatóak“ – hívta fel a figyelmet Zsuppán Attila, az NMHH kommunikációs igazgatója.
 
A sajtótájékoztatón elhangzott: a digitális átállás kapcsán teendője csak azoknak van, akik jelenleg előfizetési díj nélkül, szoba- vagy tetőantennával a hagyományos analóg adást tudják fogni, azaz kizárólag az M1, az RTL Klub, a TV2 műsorait látják. Ezek a tévénézők a képernyőjükön egy speciális üzenetet is olvashatnak arról, hogy ez az adásmód július 31-én megszűnik, illetve látják a digitális átállás logóját és egy visszaszámlálót is, mely az analóg adásmód lekapcsolásáig hátralévő időt mutatja. Akik ezt az üzenetet látják, biztosak lehetnek benne, hogy érintettek az átállásban és váltaniuk kell.

„Senkinek sem kell új készüléket vásárolnia, elég, ha a meglévő tévéhez egy jelátalakítót, más néven set-top-box-ot és egy szoba- vagy tetőantennát csatlakoztatunk. Ezek segítségével az átállás után is ingyenesen fogható az adás, és az eddigi három helyett hét csatornát láthatunk sokkal jobb kép- és hangminőségben“ – emelte ki Zsuppán Attila. „Ha valaki az ingyenesen fogható hét csatornánál is többet szeretne élvezni, akkor előfizethet valamelyik kábeltelevíziós, műholdas, IPTV-s, vagy digitális földfelszíni szolgáltató csomagjára“ – tette hozzá a kommunikációs igazgató.

Az NMHH szociális támogatási rendszert dolgozott ki annak érdekében, hogy mindazok állami támogatást kaphassanak, akik önállóan nem képesek végrehajtani az átállást. Fekete Dávid, Győr alpolgármestere elmondta, hogy a rászorultak felmérésében már tavaly óta együttműködik az NMHH és az önkormányzat. A megye területén 7851, míg a megyeszékhelyen 2501 szociálisan rászoruló családot látogattak meg a hatóság munkatársai, hogy felmérjék, szükségük van-e a segítségre. A városvezető kiemelte: "A felmérés lezárult, így kérünk mindenkit, aki eddig nem tette meg, ne várjon a hatóság munkatársaira, hanem önállóan hajtsa végre a digitális átállást otthonában.“

Karl Károly, a hatóság hírközlés-felügyeleti főosztályvezetője elmondta, hogy a megyében 1175, míg a megyeszékhelyen 265 háztartás igényelte a támogatást. A hatóság munkatársai a megyében már 681 támogatásra jogosult háztartásban szerelték be az ingyenes digitális vételi eszközöket.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott