Ugrás a tartalomra

Idén már napi nyolc órán át kell tévéműsort feliratozni

NMHH logoSzalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke és Kósa Ádám, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének (SINOSZ) elnöke, európai parlamenti képviselő közös évértékelést tartottak pénteken arról, hogyan teljesültek tavaly a hallássérültek média-hozzáférését segítő törvényi előírások. A hatóság vizsgálata szerint nőtt a segédlettel ellátott műsorórák száma az előző évhez képest, javult a szövegezés minősége, valamint bővült a műfaji kínálat is, különösen a közszolgálati csatornákon.

Kósa Ádám elmondta, rendkívül pozitív példaként tartja számon az NMHH-SINOSZ együttműködést. A SINOSZ hangsúlyozta, elnöke különösen büszke arra a világon egyedülálló, NMHH-val közös projektre, amelyben munkahelyeket teremtettek hallássérültek számára. A képviselő beszámolt arról, hogy a feliratozással kapcsolatos jogalkotás tovább finomodott, követi a mindennapi életben tapasztalható új kihívásokat, így például már nem lehet menet közben félbehagyni a sorozatok epizódjainak feliratozását.

Kósa Ádám közölte, a Nagyothallók Európai Szövetségének (EFHOH) a feliratozás helyzetéről szóló 2012-es felmérése szerint Magyarország sereghajtóból az első harmadba ugrott és a jogszabályi előírások progresszív jellege miatt élvonalban is marad.

Szalai Annamária – a végig jeltolmáccsal kísért – sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a közös munka első gyümölcsei mára beértek: egyre magasabb a felirattal vagy jeltolmáccsal ellátott műsorórák száma és a televíziók egyre színesebb műfaji palettát kínálnak segédlettel. A hatóság a SINOSz-szal együttműködve ellenőrzi a szabályok betartását, ennek keretében hét hallássérült munkatárs ellenőrzi a felirat vagy jeltolmácsolás létét vagy hiányát, illetve pontosságát.

Az NMHH hallási fogyatékkal élők tavalyi hozzáférését vizsgáló tematikus elemzést is készített. A munkatársak 6500 műsorórát vettek alapul a négy közszolgálati és a két országos televíziócsatorna kínálatából. Hallási fogyatékkal élők számára is befogadható műsorokat leghosszabb időtartamban 2011-ben a TV2, 2012-ben pedig az M2 tett közzé.

Jól érzékelhető volt a médiaszolgáltatók igyekezete a kötelező napi óraszám betartására, az elemzett napok 97 százaléka megfelelt a kvótaelőírásoknak. Tavaly ez napi hat óra volt, 2013-ra a médiatörvény nyolc órát ír elő. Csak a hírműsorokat tekintve 2012. III. negyedév végére már több mint 96 százaléka vált hozzáférhetővé. Hiányos, késve megjelenő, illetve tartalmában pontatlan feliratokat továbbra is regisztráltak valamennyi adónál, a kereskedelmi csatornákhoz képest többféle műfajt kínáló közszolgálati médiumoknál azonban a szövegezés minősége és érzékelhetően javult a második negyedévtől.

A fogyatékkal élők szinte „láthatatlanok” maradtak minden csatornán: a műsorokban feltűnt emberek mindössze 0,3 százaléka volt ebbe a csoportba sorolható, miközben 5,7 százalék volt a 2001. évi népszámlálás adatai szerinti, magyarországi teljes népességen belül arányuk.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott