Ugrás a tartalomra

Időszakos kódolásra vált az M1 műholdas terjesztése

MTVA logoAz MTVA a hazai és külföldön élő magyarok számára javítani kívánja az M1 elérhetőségét. Az M1 műholdra kerülésének következő lépése, hogy csak azokat a műsorszámokat fogják kódoltan sugározni, melyeknek a jogai kizárólag Magyarországra szólnak. A többi műsorszám elérhető lesz minden, az Eutelsat 9A műhold által lefedett területen.

Már folynak a részleges kódolás tesztjei (Eutelsat 9A műhold, 12207H, eVision_01 és eVision_02)  ideiglenes csatornákon, melyeken tesztjeleket sugároznak, ezek április 17-ig tartanak. Ezt követően, a következő fázisában, az M1 és az M1 HD adásjelét illesztik az ideiglenes csatornákra, és amennyiben ezek hiba nélkül működnek, akkor kerülhet sor a rendszeres sugárzású adókon a részleges kódolás bevezetésére. A közeljövőben az M2 és a Duna TV tekintetében is tervezik az időszakos kódolás bevezetését. A közmédia műsorstruktúrája alapján naponta várhatóan átlagosan 3-4 óra időtartamban, 3-5 műsorszám kerül kódolásra, az adás többi része kódolatlanul kerül sugárzásra.

A nyár folyamán elindul az eredeti nyelvű hang továbbítása is mind a négy közszolgálati tévécsatornán. Az Eutelsat 9A műholdról történő vétel esetén az eredeti nyelvű hangsáv mind a négy csatornán (M1, M2, Duna TV, Duna World) állandóan kódolva lesz, egyéni vételéhez, mint ahogy a kódolt kép esetében is, az MTVA Conax-kártyájára lesz szükség.

A kódolás nem érinti azokat, akik a DVB-T platformon, vagy valamely fizetős tévészolgáltatás keretében érik el a közmédia csatornáit.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott