Ugrás a tartalomra

Ifjúsági- és sportcsatornával bővül a közmédia kínálata

MTVA logoJövőre két új csatornával bővíti kínálatát a közmédia. A Petőfi TV a 16-35 év közötti korosztálynak szóló műsorokat sugároz majd, míg az M4 Sport csatorna legfőbb feladatának a 16 kiemelt magyar sportág életének, továbbá nemzetközi sportesemények bemutatását, versenyeik közvetítését tekinti.

Közleményükben azt írták: elérkezett az idő, amikor a szervezeti energiákat a tartalomszolgáltatás minőségi fejlesztésére fordíthatják, és a magyar közönség igényeit a legteljesebb mértékben kiszolgálni képes közszolgálati tartalom előállítására koncentrálják. E cél érdekében az MTV Zrt. és az MTVA két új, közös projektet indított útjára az elmúlt hetekben.

A Petőfi TV-ről azt írták, jelentős részben saját gyártott tartalommal, élő közvetítésekkel, a fesztiválok, koncertek, szórakoztató programok műsorba emelésével, filmes és ismeretterjesztő, a fiatalok mindennapjait érintő tartalommal a magyar fiatalok hasznos napi tévéjévé kíván válni.

Közölték,  hogy a csatorna - akár képi világában, akár ritmusában, hangvételében - merőben új lesz a magyar közszolgálati televíziózásban, és azzal is, hogy sok-sok türelemmel, nagy kreativitással és nyitottsággal kell e csatorna hangját, stílusát, műsorszerkezetét kialakítani, alkalmazkodva a mai fiatalok médiafogyasztási szokásaihoz, beleértve az internetet, és különösen a közösségi médiafelületeket, illetve az okostelefon-alkalmazásokat is.

Hozzátették: az új csatorna megindításának előkészületei elindultak, a csatorna létrehozása semmilyen módon nem érinti a jelenlegi gyerekcsatornát (M2).

A Petőfi TV a tervek szerint 2015. március 15-én kezdi meg adásainak sugárzását, amely a digitális földfelszíni műsorterjesztésnek köszönhetően minden magyar háztartásban elérhető lesz az úgynevezett alapcsomag részeként.

Az M4 Sport csatornáról azt írták: Magyarországon közmegegyezés van arról, hogy a magyar sport kulturális érték, és a magyar közönség a nemzetet összetartó erőként tekint a sportra, sportolóira.

Ez a felismerés vezetett oda, hogy önálló, minden magyar állampolgár számára elérhető közszolgálati sportcsatorna létrehozását kezdeményezzük a médiatanácsnál - közölték.

Az M4 Sport csatorna vételének helyét és lehetőségét a médiahatóság jogosult megállapítani, e döntéstől függ majd az, hogy a csatorna hol lesz elérhető - olvasható a közleményben.

Közölték: az M4 Sport közszolgálati csatorna nem a jelenleg működő magyar kereskedelmi sportcsatornák versenytársa kíván lenni.

Mint írták, tiszteletben tartják, hogy a meglévő sportcsatornák közkedvelt tartalmat sugároznak, tevékenységük sok-sok nézőt vonz, ezért az M4 Sport csatorna nem az angol, német, francia vagy olasz futballbajnokságokat kívánja közvetíteni, és nem a kereskedelmi tévék konkurenciája kíván lenni.

Tájékoztatásuk szerint az M4 Sport közszolgálati csatorna kiemelt feladatának tekintik a 16 kiemelt magyar sportág életének, eseményeinek, továbbá nemzetközi sportesemények, olimpia, világ- és Európa-bajnokságok kiemelkedő magyar sportsikereink és sportolóink bemutatását, versenyeik, bajnokságaik közvetítését.

Közölték, tervezik továbbá a magyar sporttörténet feldolgozását és bemutatását, valamint az utánpótlás-események műsorra tűzését.

A sportcsatorna elindításával kapcsolatosan előkészítő projektcsapatot állítottak fel. A csatorna döntően saját gyártású műsorokkal indul, amely az új főszerkesztő, Szujó Zoltán vezetésével a tervek szerint 2015 nyarán kezdi meg sugárzását.

Az MTVA már megkezdte a sportági szakszövetségekkel a tárgyalásokat, és mind a 16 kiemelt sportággal rövidesen le is folytatja azokat.

A két csatorna költségei a magyar adófizetők számára semmilyen többletköltséggel nem járnak majd. A gyártási költségek fedezetét az MTVA a meglévő költségvetésén belüli forrásokból biztosítja - olvasható a közleményben.

Az MTV Zrt. és az MTVA vezetői arra kérik a közvéleményt, a média munkatársait, legyenek türelemmel az új csatornák részleteivel kapcsolatban. 

Közös érdekünk, hogy mind a fiatalok, mind a sportszeretők érdekében sikeres és mindannyiunknak örömet szerző közszolgálati csatornák induljanak - írták.

A fenti, rövidített MTI híren felül közzétesszük az MTVA közleményét is az alábbiakban, teljes terjedelmében:

A közmédia 2011-ben kezdődött integrációja megteremtette az egységes, hatékony, az együttműködő szervezetek erősségeit és lehetőségeit egyesíteni képes szervezeti kereteket. Elérkezett az idő, amikor a szervezeti energiákat a tartalomszolgáltatás minőségi fejlesztésére fordíthatjuk, és a magyar közönség igényeit a legteljesebb mértékben kiszolgálni képes közszolgálati tartalom előállítására koncentráljunk.

E cél érdekében az MTV Zrt. és az MTVA két új, közös projektet indított útjára az elmúlt hetekben. A 2012-ben indított M2 gyerekcsatorna, amelyet már első évben Európa legjobb gyerekcsatornájává választottak, valamint az archív tartalmat sugárzó M3 csatorna jó kísérletnek bizonyult arra, hogy új terveket fogalmazzunk meg.

Petőfi TV

A Petőfi Rádió megújítása bebizonyította, hogy a fiatalok és a fiatal felnőttek - megváltozott médiafogyasztási szokásaik ellenére is - szívesen csatlakoznak egy közmédia csatornához, amennyiben azt érzik, hogy a tartalom róluk, az ő világukról, és nekik, az ő hangjukon szól. A Petőfi Rádió ma Magyarország harmadik leghallgatottabb rádiócsatornája, a közmédia egyik legértékesebb brandje. E csatornával az elmúlt években sikerült megszólítani lényegében egész Magyarországot, ezért elhatároztuk, hogy a Petőfi Rádió hangvételéhez, kulturális, zenei és fiataloknak sugárzó tematikájához kapcsolódóan az M2 csatorna este 8 órától akár reggelig is rendelkezésre álló sávjában létrehozzuk a Petőfi TV-t, amely a 16-35 év közötti korosztálynak szóló műsorokat sugároz majd.

A Petőfi TV jelentős részben saját, gyártott tartalommal, élő közvetítésekkel, a fesztiválok, koncertek, szórakoztató programok műsorba emelésével, filmes és ismeretterjesztő, a fiatalok mindennapjait érintő tartalommal a magyar fiatalok hasznos napi tévéjévé kíván válni.

Tisztában vagyunk vele, hogy e csatorna - akár képi világában, akár ritmusában, hangvételében - merőben új lesz a magyar közszolgálati televíziózásban, és azzal is, hogy sok-sok türelemmel, nagy kreativitással és nyitottsággal kell e csatorna hangját, stílusát, műsorszerkezetét kialakítani, alkalmazkodva a mai fiatalok médiafogyasztási szokásaihoz is, beleértve az internetet, s különösen a közösségi médiafelületeket, illetve smartphone alkalmazásokat is.

Az új csatorna megindításának előkészületei elindultak. A munkában az MTV Zrt. és az MTVA munkatársai mellett napi tapasztalattal rendelkező külső szakemberek is részt vesznek. A csatorna létrehozása semmilyen módon nem érinti a jelenlegi gyerekcsatorna (M2) kínálatát, struktúráját, műsorait. Az új csatorna arculatával, műsorkínálatával kapcsolatos további részleteket az előkészítés során folyamatosan ismertetni fogjuk a közvéleménnyel.

Az új csatorna létrehozása, műsorainak készítése a magyar adófizetők számára semmilyen többletköltséggel nem jár majd. A gyártási költségek fedezetét az MTVA a meglévő költségvetésén belüli forrásokból biztosítja.

A Petőfi TV a tervek szerint 2015. március 15-én kezdi meg adásainak sugárzását, amely a digitális földfelszíni műsorterjesztésnek köszönhetően minden magyar háztartásban elérhető lesz, az ún. alapcsomag részeként.

M4 Sport

A közmédia eddig is piacvezető volt a sportműsorok sugárzásában mind a rádiós, mind a televíziós felületeken. Legnézettebb műsorai (olimpia, világ- és Európa Bajnokságok, Forma1, labdarúgó és kézilabda események, úszás, vízilabda, kajak-kenu, vívás és még folytathatnánk) leginkább a sportesemények köréből kerültek ki.

Magyarország a világ országai között is kiemelkedő sportélettel, hagyományokkal rendelkezik. Hazánkban közmegegyezés van arról, hogy a magyar sport kulturális érték, hogy a magyar közönség a nemzetet összetartó erőként tekint a sportra, sportolóira. E felismerés vezetett oda bennünket, hogy önálló, minden magyar állampolgár számára elérhető közszolgálati sportcsatorna létrehozását kezdeményezzük a Médiatanácsnál. A meglévő csatornák felülvizsgálatát ugyanis a médiahatóság jogosult megtenni. Ez általában évente egy alkalommal történik, így az M4 Sport csatorna vételének helyét és lehetőségét a médiahatóság jogosult megállapítani. E döntéstől függ majd az, hogy az M4 Sport csatorna hol lesz elérhető

Az M4 Sport közszolgálati csatorna nem a jelenleg működő magyar kereskedelmi sportcsatornák versenytársa kíván lenni. Tudjuk, elfogadjuk és tiszteletben tartjuk, hogy a meglévő sportcsatornák közkedvelt tartalmat sugároznak, tevékenységük sok-sok nézőt vonz a sportesemények felé. Ezért az M4 Sport csatorna nem az angol, német, francia vagy olasz futballbajnokságokat kívánja közvetíteni, és nem az amerikai vagy más nemzetek népszerű sportbajnokságaira akar koncentrálni, vagyis nem a kereskedelmi tévék konkurenciája kíván lenni.

Az M4 Sport közszolgálati csatorna kiemelt feladatának tekintjük a 16 kiemelt magyar sportág életének, eseményeinek, továbbá nemzetközi sportesemények (olimpia, világ- és Európa Bajnokságok), kiemelkedő magyar sportsikereink és sportolóink bemutatását, versenyeik, bajnokságaik közvetítését.

Ezen túlmenően a magyar sporttörténet feldolgozását és bemutatását, valamint az utánpótlás események műsorra tűzését is tervezzük.

A sportcsatorna elindításával kapcsolatosan előkészítő projektcsapatot állítottunk fel. A sportcsatorna döntően saját gyártású műsorokkal indul, amely az új főszerkesztő, Szujó Zoltán vezetésével a tervek szerint 2015 nyarán kezdi meg sugárzását.

Az MTVA már megkezdte a sportági szakszövetségekkel a tárgyalásokat, és mind a 16 kiemelt sportággal rövidesen le is folytatja azokat.

Előzetesen tájékoztattuk a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét az indítandó sportcsatorna terveiről. Borkai Zsolt elnök úr támogatta a közmédia elképzeléseit. A későbbiekben a csatorna részletes tervét is bemutatjuk a magyar olimpiai sportéletet irányító szervezet vezetőjének éppúgy, mint a sportszerető közvéleménynek.

Az M4 Sport csatorna műsorgyártási költségei a magyar adófizetőknek többletköltséget nem jelentenek, az MTVA a jelenlegi költségvetésén belül teremti meg a csatorna működésének pénzügyi fedezetét, és a médiahatóság döntésétől függően nem a fizetős, kereskedelmi előfizetői csomagba kerül majd.

Az új tervekről

Az MTV Zrt. és az MTVA vezetői, munkatársai tiszetelettel kérik a közvéleményt, a média munkatársait, hogy legyenek türelemmel az új csatornák részleteivel kapcsolatban. Közös érdekünk, hogy mind a fiatalok, mind a sportszeretők érdekében sikeres és mindannyiunknak örömet szerző közszolgálati csatornák induljanak. Ezért a legnagyobb diszkréció és a legteljesebb nyitottság mellett szeretnénk elindítani új csatornáinkat. Diszkrécióra azért van szükség, hogy csak biztosat és megvalósíthatót vállaljunk, nyitottságra pedig azért, hogy minden jóravaló kreatív javaslatot beépíthessünk a csatornák terveibe.

Medveczky Balázs vezérigazgató (MTV Zrt.) és dr. Szabó László Zsolt vezérigazgató (MTVA) az M1 csatornán Az Este című műsorban 2014. október 30-án este, október 31-én reggel a Kossuth Rádió 180 perc és a Petőfi Rádió Talpra magyar!, az M1 Ma reggel című műsoraiban beszélnek az új csatornák előzetes terveiről.

A közmédia saját blogján, a skoffelza.postr.hu oldalon pedig a következő napokban, hetekben Horváth Gergely a Petőfi TV, Szujó Zoltán az M4 Sport csatorna filozófiájáról, terveiről közöl gondolatokat, információkat.

Az érdeklődők a Facebookon a Petőfi Rádió közkedvelt blogján, továbbá a hamarosan induló M4 Sport csatorna blogján kaphatnak információkat, illetve oszthatják meg véleményeiket, javaslataikat.

Ezt követően november második felében és december közepén további részletekkel szolgálunk a Petőfi TV és az M4 Sport csatornák előkészületeiről, terveiről.

Köszönjük megtisztelő figyelmüket, előre is köszönjük észrevételeiket és javaslataikat!

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott