Ugrás a tartalomra

Indul a Digitális Átállás Tesztprogram szerelési szakasza

NMHH logoAugusztus elején a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megkezdi a szociálisan leginkább rászorulók televíziókészülékeinek átállítását a hagyományos analógról a jobb minőségű digitális adás vételére Sopronban és a barcsi kistérség településein. A Digitális Átállás Tesztprogramban félezret meghaladó számú háztartásban igényeltek szociális támogatást a hatóságtól. A beszerelési munkálatok várhatóan októberben érnek véget.

Az évek óta súlyos munkanélküliséggel küzdő barcsi kistérségben 417 szociálisan igénylő részesül állami támogatásban, többségük (367 fő) televíziókészülékét az NMHH által felkért szakemberek teszik alkalmassá a digitális adás vételére. Ötvenen a támogatás formájaként valamely szolgáltató kedvezményes, a tesztprogram keretében kialakított havidíjas műsorcsomagját választották, náluk a kiválasztott szolgáltató köti be a digitális vételhez szükséges eszközöket szintén az elkövetkező hetekben.

Sopronban kisebb volt az érdeklődés az állami támogatás iránt, azt összesen 89-en igényelték, közülük 81-en kérték az átalakító berendezés (dekóder, set-top-box) beszerelését az NMHH-tól, nyolcan pedig valamely szolgáltatóval kötnek szerződést.

A Digitális Átállás Tesztprogram során a két régióban összesen 506 rászorulót segítünk a korszerű televíziózást biztosító digitális adás vételéhez.

A tesztprogram első lépéseként az NMHH a rászorulók adatait gyűjtötte össze a Magyar Államkincstártól, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól és a települési önkormányzatok jegyzőitől.

Az adatbázis alapján májusban a hatóság felmérői a teszthelyszíneken összesen 4255 személy háztartását keresték fel, akiktől összesen 506 igény érkezett a hatósághoz.

A műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szóló törvény, valamint az uniós szabályozás értelmében az analóg földfelszíni televíziós sugárzást legkésőbb 2014. december 31-ig országszerte le kell kapcsolni, és át kell állni a digitális műsorszórásra. Az NMHH azért indította el idén tavasszal a Digitális Átállás Tesztprogramot Sopronban és a barcsi kistérségben, hogy két egymástól gyökeresen eltérő adottságokkal rendelkező régióban szerezzen tapasztalatokat a digitális átállás támogatási folyamatáról, és az országos digitális átállásra felkészülve a gyakorlatban modellezze az állami szerepvállalás megvalósítását.

Az előkészületek során hatékony volt az együttműködés a soproni és a barcsi önkormányzattal. Az országos digitális átállás esetében is a partnerség lehet a siker kulcsa.

A hatóság a jövő héten kezdi meg a vevőkészülékek átállítását az 506 háztartásban. A szerelésről az NMHH levélben már tájékoztatta az érintetteket. A beszerelés időpontjáról az érintettek az alábbi zöldszámon egyeztethetnek: 06 80/205-228.

A hatóság szerelői névvel, azonosító számmal ellátott hivatalos fényképes igazolvánnyal, megbízó levéllel rendelkeznek, és munkájuk során a Digitális Átállás Tesztprogram felirattal ellátott pólót viselnek.

Az NMHH arra kér mindenkit csak a hivatalos azonosítókat felmutató embereket engedje be az otthonába. A visszaélések elkerülése végett a hatóság együttműködik a helyi rendőrkapitányságokkal is.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott