Ugrás a tartalomra

IPTV-re készül a RubiCom

Rubicom logoSikeresek voltak a tesztek, így műszakilag már nincs akadálya, hogy a RubiCom elindítsa önálló IPTV szolgáltatását, tájékoztatott Kaslik Béla vezérigazgató. Jelenleg már a szükséges eszközök kiválasztása, a pénzügyi feltételek vizsgálata, az ügyfelek számára vonzó, ugyanakkor a társaságnak is gazdaságos üzleti konstrukció kidolgozása folyik, és várhatóan még az első félévben elindul a kereskedelmi szolgáltatás.

A Pilisborosjenőtől Gödöllőn és Szentesen át Szilvásváradig közel 90 településen jelen lévő RubiCom kétféle műszaki megoldással tette elérhetővé hálózatát több mint 110 ezer háztartás számára. A kertes, családi házas környezetben a kábeltelevíziózásban megszokott koaxiális rendszer működik, míg a tömbházas környezetben a koax hálózattal párhuzamosan vagy önállóan úgynevezett metro ethernet hálózaton történik a visszirányos szolgáltatás (internet, telefon). Ez a rendszer már évek óta képes 100/100 megbites internetszolgáltatásra, de egyelőre nem volt rá felhasználói igény.

Ugyanakkor ez a technológia alkalmas IPTV szolgáltatásra, s a két éve kezdődött vizsgálatok eredményei kezdenek beérni. Ha a kereskedelmi szolgáltatás is sikeresen vizsgázik, akkor a koax-hálózatos területeken is meghonosítják, ehhez már tervezik a megfelelő sávszélességet biztosító DOCSIS 3.0 rendszer bevezetését.

A kétféle hálózati modell sajátosságaiból adódóan a társaságnak vannak olyan ügyfelei, akik eddig csak az internetet és telefont vették igénybe, számukra az IP hozza el a tévézés lehetőségét. A kábeltelevíziónak ugyanakkor nem lesz versenytársa az IPTV, állítja Kaslik Béla, mivel ez más minőséget és másféle szolgáltatást jelent. Hogy milyet, azt hónapokon belül megtapasztalhatja a társaság jelenlegi 35.000 kábeltelevíziós, 23.000 internetes és 3.000 telefon-előfizetője.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott