Ugrás a tartalomra

Ismét csak éjszaka lesz elérhető a SuperOne HD

SuperOne HD logoAz előfizetői érdekek védelme áll a média- és hírközlési biztos érdekérvényesítési feladatkörének középpontjában. A biztos egyik legutóbbi kezdeményezése nyomán a Digi TV Kft önkéntesen vállalta az Általános Szerződési Feltételek és a csomagkiosztás módosítását a kiskorúak védelme érdekében, így megszünteti a felnőtt tartalmakat sugárzó SuperOne csatorna 24 órás műsoridejét, amely ezentúl csak az éjszakai műsorsávban lesz elérhető.

Több bejelentés érkezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz, melyben azt kifogásolták az előfizetők, hogy a Digi TV Kft. Super One felnőtt csatornájának műsorideje huszonnégy órásra bővült, illetve, hogy a tartalom alkalmanként biztonsági kód megadása nélkül is megtekinthető. Mivel jogsértés nem volt megállapítható, ezért érdekérvényesítői hatáskörben Dr. Bodonovich Jenő média- és hírközlési biztos kezdeményezett írásbeli egyeztetési eljárást a szolgáltatóval az előfizetőket ért érdeksérelem elhárítása érdekében.

A szolgáltató válaszában arról tájékoztatta a biztost, hogy 2014. szeptember 1. napjával úgy módosította az Általános Szerződési Feltételeit, hogy a SuperOne és SuperOne HD csatornák hajnali 5 óra és este 23 óra között nem elérhetőek. A DIGI Kft. tehát visszaállította a felnőtt csatornák továbbításának időpontját az éjszakai idősávba. A módosítás hatályba lépését követően ezen csatornák 24 órás elérhetőségét a szolgáltató kizárólag az előfizetők igénylése esetén biztosítja.

További fontos lépés az is, hogy szeptember 30-tól változik a csatornakiosztás is, így a szolgáltató felnőtt tartalmú csatornái csak külön tematikus csomagban lesznek elérhetők.

A médiatörvény szerinti VI. korhatári kategóriába tartozó – a kiskorúak fizikai, szellemi vagy erkölcsi fejlődésének súlyos károsítására alkalmas, különösen a pornográfiát vagy szélsőséges, illetve indokolatlan erőszakot tartalmazó – felnőtt tartalmú csatorna műsorszámainak titkosításához a szolgáltató gyermekzárat tett elérhetővé. Azoknak az előfizetőknek, akiknek nehézséget okoz annak alkalmazása vagy használata, a szolgáltató munkatársai térítésmentes segítséget nyújtanak. A gyermekzár technikai otthoni elhárítását is haladéktalanul és ingyenesen elvégzik, amennyiben a szolgáltató bármely elérhetőségén jelzik az előfizetők ilyen irányú igényüket.

A DIGI Kft. továbbá típusonként osztályozva is letölthetővé tette internetes oldalán a gyerekzár beállításának biztosítását szolgáló leírásokat. A digitális átállás során mindenki számára elérhetővé vált a gyermekzár alkalmazása, így ajánlja fel az NMHH minden szülőnek azt, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel, így is hozzájárulva gyermekeik egészséges szellemi és lelki fejlődéséhez.

Mindezeken felül a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság számos gyermekvédelmi kezdeményezést indított el. Legutóbb a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal megfogalmazta a gyermekvédelemi szoftverajánlást, az évek óta több száz megkeresést fogadó Internet Hotline szolgáltatása pedig egy biztonságos felület arra, hogy ott bárki megtehesse a veszélyes internetes tartalmakról szóló bejelentését, amelyeket az NMHH kivizsgál.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott