Ugrás a tartalomra

Jelentős változások az MTVA által nyújtott közszolgálati médiaszolgáltatások terjesztésében

Duna 2 logo2011. szeptember 30-án az alábbi JELENTŐS változások lesznek az MTVA által nyújtott közszolgálati médiaszolgáltatások terjesztésében.

9:30-tól legkésőbb déli 12:00 óráig a MinDigTV rendszeren sugárzott m1 HD, m2 HD, Duna HD és Duna II Autonómia, továbbá a Magyar Rádió teszt csatornáinak sugárzása szünetelni fog. Ez alatt az időszak alatt az Antenna Hungária átkonfigurálja a központi fejállomását, hálózatát.

Az új konfigurációban az összes közszolgálati médiaszolgáltatás egy multiplexből (országos 'A') lesz elérhető, az ország nagy részén az eddigi 'A' multiplex frekvenciáján. Azonban Budapest, Vasvár, Békéscsaba, Karancs és Salgótarján adók vételkörzetében az 'A' multiplex frekvenciája az eddigiről az UHF 38-ra változik, ezzel javul a vétel lehetősége.

A közszolgálati földfelszíni multiplex adatsebessége az új beállításokat követően 22,39 Mbps. A multiplexben csak közszolgálati csatornák kerülnek sugárzásra, kódolatlanul. A négy audiovizuális médiaszolgáltatás statisztikus multiplexeléssel kerül továbbításra. HD csatornák esetén a felbontás 1440x1080 lesz. Minden HD csatornához tartozik AC3 és MPEG-1 Layer II hangsáv is. Az AC3 hangsáv tartalom függvényében 2.0 vagy 5.1 is lehet. SD csatorna esetén csak MPEG hangsáv áll rendelkezésre. A Duna 2 HD esetén az AC3 hangsáv csak október végétől áll majd ténylegesen rendelkezésre.

A közszolgálati multiplexben egy hétre szóló, részletes, hosszú leírós EPG információt is továbbítunk. A Duna Televízió és a Magyar Televízió csatornáihoz 1-1 teletext jelfolyam kapcsolódik, amelyik egyúttal a műsorok törvény által előírt feliratozását is tartalmazza (azokkal időszinkronban).

A Magyar Rádió Kossuth, Petőfi és Bartók csatornái HE-AAC rendszerben kerülnek sugárzásra, mostantól nem kísérleti, hanem üzemi jelleggel.

Az átállással egyidejűleg a multiplex védelmi intervalluma 1/4-es értékre változik, ami a számítások alapján sok helyen egyszerűsíti vagy javítja a vétel lehetőségét.

DUNA CSATORNÁK TARTALMI ÉS NÉVVÁLTOZÁSA

Szintén az átállással egyidejűleg a Duna II Autonómia csatornát a kulturális tematikájú Duna 2 HD csatorna váltja fel, és a továbbiakban a Duna csatorna SD rendszerű lesz.

EUROBIRD 9A MŰHOLD

A Duna Televízió csatornacseréje érinti a közszolgálati műholdas multiplexet is (Eurobird 9A), ahol szintén a Duna 2 HD veszi át a Duna HD helyét. Fejállomási beállítás függvényében a csere miatt előfordulhat, hogy a nézők keresni fogják a Duna műsorát a tévékészülékeik csatornakiosztásában.

SD csatornák esetén a PID nem fog megváltozni, azaz az Autonómia helyén lesz látható a Duna 2 program. A Duna 2 HD esetén elképzelhető, hogy újra kell kerestetni a frekvenciát.

Az átállás során megszűntetik a látható WSS átjelzést (fehér csíkok a 23-as tévésorban), a továbbiakban az MPEG fejlécben továbbított képarány információt használják a 16:9 - 4:3 formátumváltás vezérlésére.

THOR MŰHOLD

A mai naptól a Duna Televízió Thor műholdról sugárzott jeleire tájékoztató felirat kerül, amiben a nézőket a műholdváltásról értesítik.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott