Ugrás a tartalomra

Kábelhálózatok szűnhetnek meg a közműadó miatt

MKSZ logoA januártól bevezetendő közműadó olyan többlet terheket okoz a kábelszolgáltatók számára, amelyek következtében jövőre több tucatnyi társaság beszüntetheti a működését. A szolgáltatók körében végzett felmérés szerint a gazdasági ellehetetlenülés miatt hamarosan több mint 170 településen, 28 ezer család számára megszűnhet a kábelszolgáltatás – jelentette be a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség. A szakmai érdekvédelmi szervezet szerint az adó mértéke elsősorban a kisebb, ritkábban lakott települések esetében még a sávos adókedvezmény mellett is elviselhetetlen terhet jelenthet egyes vállalkozások számára, mivel meghaladhatja a teljes bevételüket is.

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség, a hazai kábeltelevíziós szolgáltatók legjelentősebb országos szakmai érdekképviseleti szervezete felmérést végzett a több mint kétmillió háztartást ellátó 170 tagja körében a 2013 januárjától hatályba lépő közműadó várható hatásairól. A felmérés során kapott adatokból kiderült, hogy egyes kistelepüléseken, ahol csak az átlagosnál lényegesen hosszabb kábelszakaszokkal volt megteremthető az előfizetők csatlakoztatása, az adó egy előfizetőre eső mértéke elérheti vagy meg is haladhatja a szolgáltatás havidíját. Van olyan település, ahol havonta előfizetőnként több mint 8 ezer forintot kellene adóként kifizetnie a szolgáltatónak, több tucatnyi településen pedig az adó egyezer és nyolcezer forint között alakul. Emellett még több száz olyan település van, ahol a szolgáltatóknak ugyan nem a teljes bevételét, de a nyereségét egészében elviheti az adó havonta és előfizetőnként több száz forintos mértéke. Kilenc olyan kistelepülést is feltárt a felmérés, ahol a szolgáltatás még meg sem kezdődött a frissen kiépült hálózaton, így a vállalkozás egyetlen előfizetővel sem rendelkezik, a kábelek után mégis tetemes adót kell jövőre fizetnie.

A teljes bevételt megközelítő vagy azt lényegesen meg is haladó adóterhelés nyilvánvalóan ellehetetleníti az érintett kábelszolgáltatók további működését. Ezért, noha sokan még vizsgálják a helyzetüket, már a felmérés során is több tucat vállalkozás jelezte, hogy 173 településen várhatóan vagy biztosan megszünteti a tevékenységét. Ennek következtében összesen legalább 28 ezer előfizető otthonában lehetetlenülhet el a kábelszolgáltatás. Az egyik kábeles kisvállalkozás már be is jelentette a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál ezt a szándékát.

Sajnálatos módon az ellehetetlenülés olyan hálózatokat is érint, amelyek állami illetve európai uniós támogatás felhasználásával épültek meg. Összesen legalább 59 olyan kistelepülést fenyeget a kábelszolgáltatás megszűnése, ahol támogatással jött létre vadonatúj távközlési infrastruktúra a közelmúltban, éppen azzal a céllal, hogy a gazdaságilag nem vonzó térségekben élők is hozzájuthassanak korszerű telekommunikációs szolgáltatásokhoz. Ez a cél ezeken a településeken a közműadó miatt várhatóan már nem fog tudni megvalósulni.

Az érintett kábelszolgáltató kisvállalkozások hitelekkel terhelt befektetései várhatóan már sohasem térülhetnek meg, mivel a szolgáltatás alól kivont hálózataikat aligha lesz módjuk tovább értékesíteni. A sávos adózás miatt ugyanis a nagyobb szolgáltatóknak még nagyobb mértékű adót kellene fizetniük a hálózat után méterenként, így még veszteségesebb módon tudnák csak azokat megvásárolni és működtetni. Ebből következően a közműadó nem csak egyes kistelepülési hálózatok megszűnését eredményezi, hanem az utóbbi években megindult kábelpiaci konszolidációt is jelentősen lelassíthatja illetve annak gátjává válhat.

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség ezért ismét arra kéri az illetékes minisztériumot, a kormányt és az Országgyűlést, hogy a várható kedvezőtlen hatások figyelembe vételével vizsgálják felül a közműadó rendelkezéseit.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott