Ugrás a tartalomra

Komárom-Esztergom megyében július 31-ig érdemes átállni a digitális televíziózásra

Digitális Átállás logoA digitális átállás után Komárom-Esztergom megye túlnyomó részében július 31-e után a földfelszíni műsorszolgáltatásban csak a korszerű digitális adás lesz fogható. A megyében 9100 háztartást keresnek fel a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság (NMHH) munkatársai, hogy felmérjék a szociálisan rászorulók körét és segítsék átállásukat. Előzetes becslések szerint a Tatabányán élő 2000 rászorult 8-9 százaléka él majd az állami támogatás lehetőségével - mondta el Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere a keddi sajtótájékoztatón.

Komárom-Esztergom megyében két ütemben zajlik a digitális átállás. Az első fázisban július 31-ig a megye nagy részének át kell állnia, hiszen csak az észak-keleti régió 17 települése tartozik majd a második lekapcsolási ütemhez október 31-én. A televíziónézőknek ugyanakkor a megye egész területén érdemes a korábbi időpontra időzíteni a felkészülést annak érdekében, hogy nehogy bárki is televízióadás nélkül maradjon.

A digitális átállás során azoknak van teendője, akik jelenleg ingyenesen, szoba- vagy tetőantennával nézik az M1, RTL Klub vagy a TV2 műsorát, azaz hagyományos (analóg) módon televízióznak. Aki bármilyen kábel- vagy műholdas szolgáltatónál előfizetéssel rendelkezik, esetleg interneten keresztül televíziózik, annak a digitális átállás kapcsán nincsen teendője.

A digitális átállás során a meglévő televíziókészüléket nem kell lecserélni, elegendő egy jelátalakító berendezés, más néven set-top-box beszerelése, és ha szükséges, egy új szoba- vagy tetőantenna csatlakoztatása, hogy mindenki továbbra is előfizetési díj nélkül tudja élvezni a korszerű, digitális televíziózás előnyeit. Alternatív megoldásként az érintettek választhatják az internetes televíziózást vagy azt is, hogy egy kábeltévé vagy műholdas szolgáltató csomagjára fizetnek elő.

Az NMHH szociális alapú támogatási rendszert dolgozott ki azon háztartások számára, akik önerőből nem tudnák az átállást végrehajtani és a digitális vételi eszközöket beszerezni. E program keretén belül, amennyiben igénylésüket benyújtják, az NMHH a rászorultak számára megvásárolja és beszereli a szükséges dekódert (set-top-boxot) és antennát. A jogosultak választhatnak a szolgáltatók által nyújtott támogatott előfizetési csomagok közül is.

Komárom-Esztergom megyében az előzetes felmérés szerint több mint 9000 ezer rászoruló él, akik közül eddig közel 1000 háztartás igényelte az állami támogatást. A megyében 76 települést látogattak meg az NMHH felmérői, Vértessomlón, Bakonysárkányon és Leányváron már minden érintettet felkerestek. A megyében még májusban megkezdődnek a szerelési munkálatok is azon háztartásoknál, ahol igényelték a támogatást.

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott