Ugrás a tartalomra

Közbeszerzési kartell miatt bírságolt a GVH

GVH logoA Gazdasági Versenyhivatal (GVH) döntése szerint a Finella Investment Kft. (a HTD Szaknévsor Kiadó Kft. jogutódja), a JRM Produkció Kft., a LIGA TV Kft. (LIGA TV), a „PUPU Produkció” Filmgyártó Kft. és a Nosztalgia-Design Kft. versenykorlátozó céllal hangolta össze magatartását a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által kiírt közbeszerzési eljárásokon. A jogsértésekért a vállalkozásokkal szemben összesen 81.970.500 forint bírságot szabott ki a GVH.

Az MTVA 2013. november 2-án hirdette meg, majd uniós eljárásrendben folytatta le a „Keretmegállapodás HD televíziós mobil közvetítőegység bérlésére a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap részére 24 havi időszakra, esetenként humán erőforrás biztosításával” és a „Keretmegállapodás SD televíziós mobil közvetítőegység bérlésére a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap részére 24 havi időszakra, esetenként humán erőforrás biztosításával” tárgyú nyílt közbeszerzési eljárásokat. A pályázatok alapvetően SD és HD technológiát alkalmazó mobil közvetítőkocsik bérlésére vonatkoztak. E közvetítőkocsikat különböző sport- és kulturális események (koncertek, színházi előadások), valamint egyéb események helyszíni közvetítésénél használják.

A GVH megállapította, hogy a LIGA TV kezdeményezte az egyeztetéseket az MTVA 2013. évi keret-megállapodásos pályázatán ajánlattevőként történő indulásra, annak konkrét formájára és tartalmára vonatkozóan, és a fenti vállalkozások annak érdekében hangolták össze magatartásukat (döntöttek a pályázaton való indulásról, készítették el és nyújtották be ajánlataikat, majd a hiánypótlásokat), hogy a LIGA TV mindannyiuk esetében alvállalkozóként vehessen részt az MTVA fenti pályázatain. Ennek célja volt a piaci versenytársak kizárása a második pályázati körből, amelyben már csak az első körben az első négy helyen végzett vállalkozás vehetett volna részt. Ezt úgy szándékoztak elérni, hogy a pályázat első körében az első négy helyen végeznek. Így a LIGA TV valódi piaci versenytárs nélkül nyerhette volna el a keret-megállapodás alapján megvalósuló feladatok elvégzését.

A GVH az előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatok alkalmával több, a jogsértéseket alátámasztó bizonyítékot foglalt le, köztük a versenykorlátozó magatartás közvetlen bizonyítékát, a LIGA TV ügyvezetőjének jegyzetét.

A GVH a kiszabott bírság alapösszegének megállapításához – releváns forgalomként – a tenderek kiírási/ajánlatkérési értékének háromszorosát vette figyelembe, majd értékelte a súlyosító és az enyhítő körülményeket.

A GVH a bírság nagyságának meghatározásánál – többek között – az alábbi körülményeket vette figyelembe:

  • a közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódó, az ajánlati árakra vonatkozó egyeztetés a versenyjog egyik legsúlyosabb megsértésének minősül, nemcsak a kiíró érdekei, hanem a közbeszerzéssel megvalósítani kívánt társadalmi érdekek szempontjából is;
  • a keret-megállapodások végül nem valósultak meg, és ezáltal ténylegesen bekövetkezett piaci hatásuk sem volt.

A GVH figyelembe vette, hogy a LIGA TV aktív felbujtói és szervezői szerepet játszott a jogsértőnek minősített magatartások kialakításában és összehangolásában.

A GVH döntése értelmében súlyos versenykorlátozásnak minősül, ha egy kétfordulós közbeszerzési eljárás első (kvalifikációs) fordulójában egy piaci szereplő azzal a céllal vállal 25%-ot meg nem haladó mértékű alvállalkozói közreműködést a piacon korábban meg nem jelent, ugyanakkor hozzá személyükben is köthető vezetők ajánlattevő cégei számára, hogy a második (újranyitott ajánlattételi) fordulóból a többi piaci szereplőt kizárja.

A GVH az eljárást megszüntette a TVP Televíziós és videó műsorokat gyártó Kft.-vel szemben.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott