Ugrás a tartalomra

Már napi hat órát tévézünk

A kereskedelmi csatornák vesztettek a nézettségből, a közszolgálatiak és a filmcsatornák viszont növekedéssel számolhattak. Majdnem 6 órát ülünk átlagosan a tévé előtt, ez 16 perccel több, mint tavaly.

2010 első felében a teljes népesség 79,7 százaléka nézett tévét naponta legalább egy percig, és az így elért nézők átlagosan napi 5 órát és 56 percet töltöttek a képernyők előtt, amely 16 perccel volt több 2009 első feléhez képest - derül ki az AGB Nielsen médiakutató jelentéséből.

A teljes lakosságon belül egy fő naponta átlagosan 4 órát és 44 percet (284 perc) szentelt a tévénézésnek, ami szintén 16 perccel több, mint egy évvel korábban.

Életkor tekintetében a 4-17 éves gyerekek 10, a 18-49 évesek 20, az ennél idősebbek pedig 14 perccel növelték az idei első félévben a tévé előtt töltött idejüket. A férfiak 15, a nők pedig 17 perccel többet tévéztek, iskolázottság szerint pedig kiemelhetők a szakmunkás végzettségűek, akik idén 28 perccel többet töltöttek a képernyők előtt, mint az előző évben.

Érdekesség, hogy az otthoni internettel nem rendelkezők esetében a növekmény 30 perces volt, míg akinek van elérhetősége, az csak 15 perccel nézett több tévét átlagban.

2010 első félévében a tévénéző közönség átlagos életkora 47,4 év volt. Ehhez hasonlóan alakult az országos kereskedelmi, a sport-, az általános szórakoztató, az életmód- és a filmcsatornák nézőinek átlagéletkora is. A hírcsatornák és a közszolgálati csatornák ezzel szemben idősebb közönséget tudhattak magukénak, melynek átlaga közelített a 60 évhez. Az ismeretterjesztő és zenecsatornák lényegesen fiatalabb nézőket vonzottak ( 43 év illetve 36,7 év), míg a gyerekcsatornák közönségének átlagos életkora 21,8 év, amit főleg a gyerekekkel együtt tévéző felnőttekkel lehet magyarázni.

A két országos kereskedelmi csatorna összesen 3 perc nézett időt veszített, a közszolgálatiak nézésére ugyanakkor 2 perccel több idő jutott. Az általános szórakoztató és filmcsatornák 3 percet nyertek, míg az ismeretterjesztő, életmód-, zene- és gyerekcsatornák 1-2 perces növekményt könyvelhettek el. A fenti kategóriákba be nem sorolható egyéb kábelcsatornák együttesen 5 perces növekedéssel számolhattak az idei első félévben.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott