Ugrás a tartalomra

Magyarok oktatják a világot IPTV-ből

DVB-IPTV logoAz IPTV forradalma tagadhatatlan, a tévézésbe olyan funkciókat hozott, ami a lineáris adás meglétét megtarthatja úgy, hogy közben a felhasználó non-lineáris szolgáltatásként is igénybe tudja venni. A probléma ott kezdődik, hogy az IPTV nehezen vihető el mindenhová, ráadásul a vártnál jobban terheli a hálózatokat.

Amíg a digitális kábeltelevíziós szolgáltatás esetében egy kötegelt digitális stream indul el a szolgáltatótól az összes felhasználó felé, és a set-top-box kiemeli azt a részt belőle, amit épp az ügyfél nézni kíván, addig az IPTV-nél a központ minden épp aktív előfizető felé egy saját, egyedi streamet juttat el. Ez a megoldás közismerten nem túl hatékony, és amennyiben a technológia túlzottan elterjed, akkor jelentős sávszélesség igényeket generál majd a gerinchálózatokon és a szolgáltató vonalain.

Az IPTV-től megrészegült telekommunikációs piac is kezdi ezt a problémát egyre komolyabban venni, a néhány hete Londonban rendezett IPTV World Forum 2011 szakkiállításon is kiemelt figyelmet kapott, hogyan lehetne feloldani ezt a jelenséget. Egyre több piaci szereplő ütközik abba az akadályba, hogy az infrastruktúrát sok ügyfélhez nem tudja eljuttatni hatékonyan, illetve a fent említett sávszélesség probléma pallosa is lebeg a fejük felett.

Adja magát a helyzet, hogy a szolgáltatók a hibrid megoldások felé forduljanak, s az IPTV World Forum tapasztalatai szerint ez meg is történik. Ha nem is egy hosszútávú technológiai lépcsőről beszélünk, de a következő években mindenképp meghatározó szerepe lesz a digitális és egyben személyre szabott multimédiaszolgáltatásokban a hibrid megoldásoknak, ahol maga a lineáris adásköteg valamilyen klasszikus csatornán érkezik, de az extra tartalmak IP-alapon jutnak el a célig.

A cikk folytatása a HWSW oldalán olvasható!

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott