Ugrás a tartalomra

Magyarország is 2015-re halasztja a digitális átállást

DVB-T logoA digitális átállás eredetileg kitűzött céldátuma nem tartható egy kormánypárti törvényjavaslat-módosítás szerint, ezért legalább kettő, de az is lehet, hogy még négy évig nem kapcsolják le az analóg földfelszíni tévéadást, ha a módosító indítványt a zárószavazáson elfogadják.

Az eredetileg 2010. november 22-én beterjesztett, különösen médiaszakmai körökben nagy port kavart T/1747-es törvényjavaslathoz, közkeletű nevén az új médiatörvényhez ma délután terjesztett be úgynevezett zárószavazás előtti módosító javaslatot az Országgyűlés Akotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottsága. Az utolsó pillanatban benyújtott módosítási javaslat az egyik leglényegesebb pontját módosítja a 2007. évi LXXIV. törvénynek, mely a műsorterjesztés és a digitális átállás szabályairól szól (Dtv.).

A Dtv. 38. §-a határozta meg eredetileg a digitális átállás céldátumát, melyet akkor 2011. december 31-re jelöltek ki, kiemelve, hogy addigra az ország lakosságának 94 százaléka számára rendelkezésre kell álljon valamilyen digitális műsorszórási technológia. Az eredeti tervek szerint legkésőbb ebben az időpontban kapcsolták volna le az analóg földfelszíni sugárzást ezzel igazodva ahhoz az európai uniós ajánláshoz, mely a tagállamok számára meghatározza a javasolt átállási dátumot annak érdekében, hogy a felszabaduló frekvenciákat hatékonyabban lehessen felhasználni, ezzel hozzájárulva az Unió versenyképesebbé tételéhez.

A cikk folytatása a HWSW oldalán olvasható!

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott