Ugrás a tartalomra

Magyarország a középmezőnyben a digitális átállás folyamatában

Digitális Átállás logoA digitális átállás folyamatában Magyarország a középmezőnybe tartozik, a nehézségek ellenére minden ország igyekszik ezt a folyamatot felgyorsítani és minél előbb befejezni - mondta Vári Péter, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) főigazgató-helyettese az MTI-nek hétfőn.

A főigazgató-helyettes a Nemzetközi Távközlési Uniónak (ITU) a digitális átállás témájáról Budapesten rendezett háromnapos szemináriumának első napján nyilatkozott az MTI-nek.

Vári Péter elmondta, hogy Magyarországon a digitális földfelszíni hálózatok már kiépültek, és az ország túlnyomó része lefedett a digitális műsorszórással. Az analóg lekapcsolás is elkezdődött, a múlt héten elsőként Barcson kapcsolták le az analóg adót, és indították útjára az országos digitális átállás folyamatát. Hozzátette, hogy az ország egy részében az áthangolás még az idén folytatódik, és a hatóság elkötelezett abban, hogy az átálláshoz szükséges eszközökkel is segítse a rászoruló háztartásokat.

Magyarországon ezt a folyamatot legkésőbb 2014. december 31-ig be kell fejezni, de ezen belül arra törekszünk, hogy a digitális átállással felszabaduló 800 megahertzes sáv minél előbb átadható legyen mobilszolgáltatás céljára - fejtette ki.

A szakember szerint óriási kihívás, hogy ezt az úgynevezett digitális hozadék sávot miképpen tudjuk hasznosítani Magyarországon a mobil szélessáv számára a közeljövőben úgy, hogy az itt működtetett szolgáltatások a társadalom széles rétegei számára elérhetőek legyenek. Ehhez egyebek közt az szükséges, hogy mind a hazai szabályozás, mind a nemzetközi koordináció megfelelő ütemben valósuljon meg.

A budapesti nemzetközi konferencia résztvevői egyebek közt azt tekintették át, hogy melyik ország hol tart az átállás folyamatában, és ennek során milyen nehézségeik támadtak. Az Európát, Afrikát és Ázsia egy részét magában foglaló régióban 2015 közepéig kell az átállást megvalósítani. Mivel a frekvenciák nem ismernek határokat, fontos a szomszéd országok koordinációja. A folyamatot nyilvánvalóan nehezíti az egyes országok más-más kulturális, társadalmi berendezkedése, valamint az eltérő gazdasági lehetőségek.

Címke

Like és megosztás

 
 

Önnek ajánlott